Dagens PS

Han öppnar kranen för miljardregn i bankerna

18 januari
Riksbankschefen Erik Thedéen talar i dag. (Foto: TT)
Ola Söderlund
Ola Söderlund
Uppdaterad: 10 nov. 2023Publicerad: 10 nov. 2023

Bankerna kan enligt nya beräkningar dela ut runt 30 miljarder kronor till sina aktieägare, tycker Riksbanken med riksbankschefen Erik Thedéen.

ANNONS

Mest läst i kategorin

De svenska storbankerna sitter i en guldsits med dagens höga räntor, som gör att de återkommande skördar rekordvinster på sina dyra bolån till pressade hushåll.

Dagens PS har i en rad artiklar rapporterat om bankfesten som visar att bankerna håvat in 120 miljarder kronor i år bara på höjda bolåneräntor.

Läs mer om det: Storbankerna tjänar 120 miljarder – på din räntehöjning Dagens PS

Våra läsare har i en enkät sagt sin mening om vad de tycker om bankerna, och det är inget gott betyg. Tvärt om totalsågas bankerna och beskrivs som “oansvariga”. Deras enorma vinster är “skrämmande”, anser Dagens PS läsare och slår fast att bankernas mångmiljardintäkter vittnar om att något i banksystemet är “sjukt”.

Läs mer: Dagens PS läsare sågar bankerna: “Skrämmande och sjukt” Dagens PS

Läs mer om de svenska bankernas senaste delårsrapporter (observera att Nordea numera har sitt huvudkontor i Helsingfors, Finland): Handelsbanken, Swedbank och SEB.

Dubbla budskap från Riksbanken

Riksbanken anser å ena sidan att bankerna ska vara restriktiva med att skifta ut sina vinster till aktieägarna om det blir turbulens i det finansiella systemet, exempelvis ytterligare utökad geopolitisk oro eller att problemen i fastighetssektorn eskalerar.

Nyhetsveckan: Bankvinster, EU-ränta och Ica-rättegång
Riksbanken gör det möjligt för Handelsbanken, SEB och Swedbank att dela ut cirka 30 miljarder kronor till sina aktieägare. Nordea har sedan tidigare flyttat sitt huvudkontor till Finland och omfattas inte av Di:s beräkningar utifrån Riksbankens stabilitetsrapport. (Foto: TT / montage)
ANNONS

Bankerna är i hög grad exponerade mot den skakiga fastighetssektorn.

Om en prekär situation uppstår behöver bankerna, som är överkapitaliserade, ha marginaler, enligt Riksbanken.

Å andra sidan visar Riksbankens senaste stabilitetsrapport, som Dagens PS uppmärksammade på torsdagen, att bankerna “bör beakta det osäkra ekonomiska läget när de gör sina kreditförlustreserveringar och bör dessutom se till att det även efter reserveringarna finns goda marginaler ner till kapitalkraven. Riksbanken anser att de svenska storbankerna tills vidare bör sikta på att ha en marginal ner till de formella kapitalkraven som inte understiger den övre gräns som bankerna själva satt för sina managementbuffertar”, skriver Riksbanken i stabilitetsrapporten.

Läs mer här: Thedéen varnar för prisfall och räntechock Dagens PS

ANNONS

Senaste nytt

Vägen öppen för sprakande bankfest

Dagens Industri konstaterar att Riksbanken därmed inte har några problem med att de svenska storbankerna – Swedbank, SEB och Handelsbanken – delar ut cirka 30 miljarder kronor, då inget hinder finns från Riksbankens sida att “bankernas kapitalisering faller ned till den övre gränsen av målintervallet 1-3 procentenheter över myndighetskravet”.

Mest pengar kan Handelsbanken kan glädja sina aktieägare med, omkring 13 miljarder kronor, framgår det.

SEB ligger inte långt efter och kan bjuda på ett guldregn på nästan 12 miljarder, enligt Di, medan Swedbank kan skifta ut nästan 6 miljarder kronor, knappt 3 procent av bankens börsvärde vid utgången av årets tredje kvartal.

Det där talet från Riksbanken om att bankerna bör vara “återhållsamma” med utdelningar blir i ljuset av det här väldigt diffust.

ANNONS

Läs vidare: Baksmällan: Hotet mot svenska bankerna Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Ola Söderlund
Ola Söderlund

Utbildad journalist med 35 år i yrket och med erfarenhet från kvällspress, lokaltidningar, den kristna tidningen Dagen och Sveriges Radio. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS. Har tidigare varit kriminalreporter, allmänreporter, nyhetschef på dåvarande Miljöaktuellt och chefredaktör för en branschtidning.

Ola Söderlund
Ola Söderlund

Utbildad journalist med 35 år i yrket och med erfarenhet från kvällspress, lokaltidningar, den kristna tidningen Dagen och Sveriges Radio. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS. Har tidigare varit kriminalreporter, allmänreporter, nyhetschef på dåvarande Miljöaktuellt och chefredaktör för en branschtidning.

ANNONS
Jämför courtage

Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.

Jämför här
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
Spela klippet

Skärpta straff för olaglig finansiell verksamhet 

Nu ska finansbrott likställas med organiserad brottslighet. Det anser Ekobrottsmyndigheten, som kräver hårdare straff för brott på finansmarknaden. Se mer i videon ovan. Rikard Jermsten är nytillträdd generaldirektör och chef för Ekobrottsmyndigheten. Han anser att finansbrott är lika allvarliga som organiserad brottslighet. Därför behövs hårdare straff. MISSA INTE: Thedéens skarpa varning: Värre läge än 2020 […]