“Det är viktigt att säkerställa mångfalden i banksystemet”, säger Sparbankernas riksförbunds nyvalda ordförande och Veckans börsprofil Gunnar Eikeland till Dagens PS. Vilka blir hans viktigaste frågor, vad är hans eget bästa spartips och hur ser han på det ekonomiska läget för svenska hushåll just nu?
Han fattar klubban i mäktiga Sparbankerna
Mest läst i kategorin
Veckans börsprofil är en artikelserie som publiceras en gång i veckan där Dagens PS ställer fem frågor till en aktuell person inom börs och finans.
Namn: Gunnar Eikeland.
Titel: Ordförande i Sparbankernas riksförbund.
Bakgrund: Tung näringslivsprofil i norra Sverige med lång erfarenhet från såväl bank- som energisektorn. Vd för Sparbanken Nord 2014-2023 där han nu är ordförande. Utöver ordförande i Sparbankernas riksförbund också i styrelsen för exempelvis Luleå Energi, Coop Norrbotten samt LTU Business AB i Luleå.
Aktuell: Är nyvald ordförande för Sparbankernas riksförbund som är Sveriges femte största bankgrupp samt största ägare i Swedbank med 12,4 procent av rösterna och kapitalet (per sista april).
1. Sparbankernas Riksförbund har en lång historik och en stark ställning i svenskt bankväsende. Men för de som inte känner till er, hur skulle du beskriva er?
“Vi är medlemsorganisationen för 57 Sparbanker och 25 Sparbanksstiftelser och vi säkerställer förutsättningarna för att Sparbankerna ska fortsätta utvecklas positivt på den svenska bankmarknaden. Riksförbundet har en central roll affärsmässigt då vi på uppdrag av Sparbankerna koordinerar samarbetet gällande IT-tjänster och produkter med vår samarbetspartner Swedbank.
“Sparbankernas Riksförbund har även en viktig roll att vara en aktiv röst i samhällsdebatten både vad avser hur regelverken utvecklas inom den finansiella sektorn, men även i andra samhällsfrågor i och med att Sparbankerna har ett högre syfte. Sparbankerna och anslutna ägarstiftelser är tillsammans en av Sveriges största allmännyttiga bidragsgivare. Förra året delade vi ut totalt mer än 700 miljoner till lokala samhällsengagemang med fokus på barn, ungdom, idrott, föreningar, kultur, forskning och utbildning. Vi har rötterna i lokalsamhället och vår historia, nutid och framtid bygger på att vara en utvecklingskraft i de samhällen där vi verkar.”
Senaste nytt
2. Vad ser du som den viktigaste frågan för dig som ny ordförande, här och nu men också på några års sikt?
“Min primära roll är att leda styrelsens arbete och att säkerställa att vi lägger vårt fokus och vår energi på de frågor som Sparbankerna prioriterar. Det är ett stort samarbetspussel där basen är att skapa gemensamma mål för framtiden och säkerställa goda villkor för Sparbankerna. Tillsammans är Sparbankerna Sveriges femte största bankgrupp och består av 57 olika stora Sparbanker. En av utmaningarna är att det har blivit allt svårare att driva mindre banker och det är därför viktigt att vara aktiv för att säkerställa mångfalden i banksystemet. Finanspolitiken behöver förstå och ta hänsyn till den goda kraft som finns i Sparbanksrörelsen. Sparbankernas Riksförbund arbetar för att underlätta att driva små banker. Vi vill fortsätta värna om att hela Sverige ska leva och de personliga relationerna med våra kunder. Sparbankerna har funnits i 200 år och jag är övertygad om att vi även finns i minst 200 år till.”
3. Ett kärnvärde i Sparbanksidén är att främja sund ekonomi. Vad är din bild av hur svenska hushåll och Sveriges som land mår ekonomisk och vilken samhällsroll kan Sparbankerna ta här?
“Sparbankerna spelar en stor roll genom sin starka lokala närvaro där de genom allt från arbete med ungdomars ekonomi till ekonomisk rådgivning genom livet skapar kunskap, förståelse och ekonomisk planering för sina kunder. En sund ekonomi skapas genom ett sunt ekonomiskt tänkande. Sverige och hushållen sattes tyvärr i en svår situation på grund av den snabba inflationsutvecklingen kombinerat med en expansiv skuldsättning inom vissa sektorer. Min uppfattning är att hushållen uppfattade och anpassade sig snabbt och att vi nu har lämnat det värsta bakom oss för denna gång.”
4. Du har lång erfarenhet av såväl bank men också energisektorn i norra Sverige. Vad ser du som nycklarna för att kunna kombinera de tillväxtmöjligheter som nu finns i den gröna omställning och samtidigt klara energibehovet?
“De stora projekt som genomförs i norra Sverige är faktiskt frågor som berör hela Sverige och Europa. Den viktigaste nyckeln är att vi måste ha ett väldigt tätt samarbete mellan olika aktörer från industri, de offentliga aktörerna, energibolag, banker och även de grupper som ser stora problem med expansiva industriella satsningar. Man får inte glömma att den gröna omställningen inte bara är en industriell fråga utan den påverkar hela samhället. En av de viktigaste faktorerna är naturligtvis tillgång till gröna energilösningar och nödvändig infrastruktur. Jag är inte orolig för höga elpriser i och med att de gröna industriella satsningarna kräver ett ganska lågt elpris. Utvecklingen kommer naturligt gå långsammare om inte el-tillgången är tillräcklig.”
5. Hur sparar du själv och vilket är ditt bästa spartips, både avseende kronor och kilowatt?
“Mina egna besparingar består av breda aktiefonder kombinerat med fasträntekonton, vilket är ganska tryggt. Mina spartips är att alltid avsätta en del av lönen till sparande. Betrakta det som den första fakturan du betalar vid månadens slut. Det smartaste energispartipset är att sänka inomhustemperaturen med 1-2 grader. Ingen investeringskostnad och du sänker dina energikostnader med 5-10 procent och de pengarna kan bidra till en sund ekonomi genom ditt sparande i en lokal Sparbank”.
Läs mer:
Veckans börsprofil: Sinch vd: Räknar med att se resultat i slutet av året. Dagens PS
Veckans börsprofil: Gabriel Mellqvist: “Ju mindre jag gör, desto bättre blir programmen”. Dagens PS
Bevakar börs, finans och sparande på Dagens PS. Skriver om både svenska och utländska aktier och marknadsplatser. Bevakar såväl små som stora företag med särskilt fokus på investeringstrender som påverkar breda grupper av sparare. Håller ett särskilt öga på snacket på finanstwitter.
Bevakar börs, finans och sparande på Dagens PS. Skriver om både svenska och utländska aktier och marknadsplatser. Bevakar såväl små som stora företag med särskilt fokus på investeringstrender som påverkar breda grupper av sparare. Håller ett särskilt öga på snacket på finanstwitter.