En hamnstrejk i östra och södra USA kan inledas 1 oktober, vilket får företagen i landet att skynda på sina importer inför jul och omdirigera trafik till västkusten.
Hamnstrejk i USA hotar julstämningen
Mest läst i kategorin
Kontraktet mellan hamnarnas samarbetsorganisation United States Maritime Alliance och fackförbundet International Longshoremen’s Association löper ut på måndag och strejkhotet hänger i luften, vilket skulle bli den första strejken i hamnarna på USA:s östkust och sydkust sedan 1977, rapporterar New York Times.
En kort strejk kan leda till stora störningar, blir det en lång strejk kan det slå mot USA:s ekonomi och världshandeln i stort om varor inte kan ta sig in och ut i landet.
Årstiden gör problemet ännu större, då många företag nu vill importera varor inför julhandeln.
Västkusten har annat fackförbund
Hamnar i New Jersey, Maryland, Virginia, Georgia och Texas skulle påverkas, däremot tillhör västkustens hamnarbetare ett annat fackförbund som förhandlade ett nytt avtal förra året. De västra hamnarna är dock redan fullbokade, och har lika hög trafik som under pandemiårens kaos 2021-2022.
JPMorgans transportanalytiker uppskattar att en hamnstrejk kan kosta ekonomin 5 miljarder dollar om dagen – sex procent av BNP på daglig basis.
Förhandlingarna har strandat, och parterna har inte träffats fysiskt sedan i juni då fackförbundet avbröt förhandlingarna på grund av “otillåten användning av arbetsbesparande teknik i en hamn i Mobile, Alabama”, skriver New York Times.
“Förolämpande erbjudanden”
Löneförhandlingarna är inte offentliga, men enligt tidningen har facket begärt löneförhöjning på 5 dollar i timmen varje år under de sex år som kontraktet löper. Arbetsgivarna ska ha erbjudit 2,5 dollar i timmen extra per år. Med det nuvarande kontraktet tjänar hamnarbetarna 39 dollar i timmen om de har sex års erfarenhet eller mer.
“Mina I.L.A. medlemmar kommer inte att acceptera dessa förolämpande erbjudanden som är ett skämt med tanke på arbetet mina I.L.A.-longshore-arbetare presterar, och de miljardvinster företagen gör på ryggen av deras arbete”, sa Harold J. Daggett, fackets ordförande, i ett uttalande på måndagen.
Läs även: Hamnarbetare vägrar röra ryska fartygslaster (Dagens PS)
Läs även: Nu har vi en rejäl fraktkris på gång – igen (Dagens PS)
Läs även: Världens största banker: Kärnkraften ska tripplas till 2050 (Dagens PS)
Journalist som nu har fokus på börs och finans, med extra förkärlek för makroekonomi, geopolitik och råvaror.
Journalist som nu har fokus på börs och finans, med extra förkärlek för makroekonomi, geopolitik och råvaror.