Stålprojektet H2 Green Steel i Boden byter namn till Stegra. Det speglar enligt bolaget planen att vara en bred aktör inom vätgas, järn och stål, enligt vd Henrik Henriksson.
H2 Green Steel med namnbyte – och attack mot regeringen
Mest läst i kategorin
”När vi nu fortsätter vår resa lämnar vi vårt mer beskrivande projektnamn bakom oss och tar namnet Stegra, vilket speglar våra långsiktiga ambitioner”, skriver vd Henrik Henriksson, en kommentar om namnbytet.
“Vi hoppas kunna skala upp alla tre områdena på olika sätt internationellt och i Boden och då blir stålanknytningen för snäv”, förklarar han för Dagens Nyheter.
“Två år från produktionsstart”
Bolaget planerar att starta sin produktion 2026, men det kommer att dröja ytterligare tid innan fabriken går på full maskin. Jämförelsen med krisande Northvolt i Skellefteå ligger nära till hands, de har fastnat i problem med att skala upp samtidigt som pengarna snabbt tar slut. “
“Den fasen kommer också att bli en utmaning för oss som bolag. Vi kommer att behöva två år på oss sedan produktionsstart innan vi har ett väl fungerande industriellt system och fått upp produktivitet, säkerhet och kvalitet. Man ska ha förståelse och tålamod för den fasen”, säger Henrik Henriksson till Dagens Nyheter.
Tagit in drygt 74 miljarder
Stegra har tagit in finansiering på 6,5 miljarder euro, drygt 74 miljarder kronor.
“Det inbegriper all utrustning, alla byggnader i Boden liksom oförutsedda händelser och start av produktionen. Vi ligger på tidsplan och på budget. Men det är två år kvar innan fabriken är på plats. Det kommer att bli utmaningar, men vi känner att vi har reservkapital”.
Henrik Henriksson passar också på att skicka en känga till regeringen.
“Från ett nationellt perspektiv lämnar man regionen och kommunerna rätt ensamma. Det finns inget system hur man ska kunna finansiera den här typen av tillväxt”, säger han.
Läs även: Hotet mot det gröna stålundret (Dagens PS)
Läs även: Måste importera järnmalm – för att göra grönt stål (Dagens PS)
Journalist som nu har fokus på börs och finans, med extra förkärlek för makroekonomi, geopolitik och råvaror.
Journalist som nu har fokus på börs och finans, med extra förkärlek för makroekonomi, geopolitik och råvaror.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.