Dagens PS

Guld för 640 miljarder till New York – så gick det till

Guld för 640 miljarder flyttat till New York
Ett lager värt sin vikt i guld. I två underjordiska våningar lagrar Bank of England sammanlagt cirka 420 000 guldtackor. (Foto: Bank of England)
Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren
Uppdaterad: 20 feb. 2025Publicerad: 20 feb. 2025

Guld för 60 miljarder dollar har flyttats till New York sedan november – med stora krav på logistik och säkerhet. Så här gick det till.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Åker du Central Line i Londons tunnelbana gör du, liksom tusentals andra resenärer, en underjordisk omväg runt Bank of Englands underjordiska valv.

Det är – högst troligt – så nära du kommer de 500 miljarder dollar i guld banken förvaltar.

Sedan januari har det arbetslag som övervakar guldet haft fullt upp. De har arbetat närmast oavbrutet med att gräva fram guldtackor till handlare, som utnyttjat en sällsynt arbitrage-möjlighet, som uppkommit ur spekulationer om kommande amerikanska tullar på guld, skriver Bloomberg.

Måste flyttas fysiskt

Även om affärerna kan göras med ett musklick, måste ändå guldet fysiskt flyttas och just nu i sådan volym att de logistiska flaskhalsarna på den globala guldmarknaden blivit allvarliga.

Det här är en ovanlig situation. Säkerheten i London och den låga kostnaden för att lagra guld här, gör att ägarna sällan flyttar sin ädelmetall.

Nu gör de det och i den snabbaste takten på mer än tio år. Till depåerna på New Yorks Comex-börs har det kommit guld värt 60 miljarder dollar, motsvarande 640 miljarder kronor, sedan valet – och mycket av det härstammar från London.

ANNONS

Senaste nytt

Spela klippet
PS Partner

Rekordår för RLVNC: "Visar att vår affärsmodell fungerar"

14 feb. 2025

Miljarder i vinst

Rallyt har drivits av guldpriser som stigit mot skyn och oro för amerikanska tullar. Genom att köpa spotguld i London och sälja i USA har handlare kunnat få en vinst på cirka 50 dollar per uns (1 uns = 27,3 gram), vilket översatt till de stora volymerna handlar om hundratals miljoner dollar.

ANNONS

”Det som händer på Londonmarknaden är en kortsiktig logistisk sak, men det får verkliga konsekvenser”, säger John Reade, marknadsstrateg på World Gold Council.

Bank of England gör inga officiella kommentarer men bankens företrädare Dave Ramsden konstaterade på en presskonferens 6 februari att ”det var lite knepigare att ta sig in på banken för mig i morse eftersom det stod en lastbil i ädelmetallsektorn”.

”Det tar tid – och grejerna är ganska tunga”, konstaterade Ramsden.

Måste hitta rätt guldtacka

Hos Bank of England arbetar cirka 15 anställda med guldflytten. Den är inte problemfri.

När en kund vill ta ut sitt guld behöver personalen ”gräva ut” guldtackan, med en vikt på 12,5 kilo, från valven som upptar två våningar.

Eftersom kunden äger specifika guldtackor måste personalen lokalisera var och en av de tackor som ska tas ut ur banken.

Bank of England har cirka 420 000 guldtackor i sitt lager och såg under januari det största utflödet sedan 2012.

Personalen fick gräva fram cirka 8 145 guldtackor under månaden. När en last var klar körde de bepansrade lastbilarna till flygplatser i utkanten av London.

ANNONS

Fem ton guld i flygplanet

På flygplatsen lastas sedan guldtackorna på kommersiella flygningar i volym upp till fem ton.

Men i stället för att flygas direkt till New York flygs de till Schweiz, där de gjuts om till tackor på 1 kilo för att få den storlek Comex-börsen vill ha.

“Beställningarna på kilotackor, inte bara hos Argor utan överlag i branschen, har ökat dramatiskt”, säger Robin Kolvenbach, vd för Argor-Heraeus, en raffinör av ädelmetaller.

Han tillägger att företagets kapacitet för att hantera kiloguldtackor ”varit full i december, januari och beräknas vara fylld även februari och mars ut”.

Flyger guld för miljarder till USA. Dagens PS

Goldman: Då kan guldpriset rusa till 3 300 dollar. Dagens PS

Guld säljs för rekordpris: “Inga tecken på att mättas”. Realtid

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren

Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.

Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren

Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS