Guld är eftertraktat i osäkra tider. Nu ska det bli svårare att handla med förfalskade metaller, och möjligt att spåra en guldtackas ursprung. Målet är också att få bort guld som kan knytas till våld och brott från marknaden.
Guld: Databas för guldtackor mot bedrägerier
Mest läst i kategorin
Det är London Bullion Market Association (LBMA) och World Gold Council (WGC) som tillsammans med gruv-, förädlings- och fraktföretag som dragit igång ett pilotprojekt som kan komma att bli världsomspännande.
“Med tiden kommer det att hjälpa konsumenter, investerare och marknaden att lita på att deras guld är äkta och har kommit från ansvarstagande och hållbara källor”, säger LBMA och WGC i ett uttalande enligt Reuters.
Rensa bort “smutsigt” guld
Registret är blockkedjebaserat, och sköts av aXedra och Peer Ledger. Det ska “registrera och spåra guldtackor, där ursprunget och hela transaktionshistoriken framgår”, enligt Reuters, som citerar företagen.
Meningen är att registret ska rensa bort guld som kan knytas till våld och kriminell verksamhet från marknaden. Idag bryts guld värt tiotals miljoner kronor illegalt, och bland annat krigsherrar och drogsmugglare säljer det.
Sex godkända säkerhetsfunktioner
Det finns redan spårningsteknologi som används, och förädlare har lagt till säkerhetsfunktioner till guldtackor för att göra dem svårare att förfalska.
LBMA och WGC har medlemmar i alla skikt av branschen, och vill skynda på införandet av säkerhetssystemen. Enligt LBMA har man godkänt sex säkerhetsfunktioner för guldtackor.
Vid bred användning kommer databasen att kunna spåra metall om den inte smälts ned. Däremot kan det inte identifiera ursprunget av återanvänt guld som förs in i systemet.
Ruth Crowell är chef för LBMA, och hon säger enligt Reuters att det kan bli så att guld som kan spåras blir mer värt på marknaden än icke-spårbart.
Läs även: Guld och silver ökar i pris – inflation oroar investerare
Journalist på Dagens PS med lång erfarenhet från olika medier.
Journalist på Dagens PS med lång erfarenhet från olika medier.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.