I veckan går rapportsäsongen i USA in i en tyngre fas och den kan ge analytiker viss vägledning – men räkna inte med börslyft, skriver WSJ.
Grusat hopp om att rapporter lyfter USA-börser
Mest läst i kategorin
När amerikanska börsjättar som exempelvis JPMorgan Chase, Citigroup, Pepsi, Wells Fargo och Delta Airlines nu hakar på rapportfloden kommer det visa sig hur mycket räntehöjningarna från centralbanken Federal Reserve påverkat bolagens resultat, skriver The Wall Street Journal.
Tidningen ser det som “osannolikt” att bolagens resultat för tredje kvartalet lugnar en märkbart nervös marknad där hotet om en lågkonjunktur är märkbart närvarande.
Volatiliteten är stor på USA:s börser och det breda S&P 500 har backat med hela 24 procent hittills i år.
2022 kan bli sämsta börsåret sedan finanskrisen
Börsindexet S&P 500 är, enligt WSJ, “på väg mot sitt sämsta år sedan finanskrisen 2008”.
I början av veckan skedde förvisso en rejäl uppstuds, men rallyt på den amerikanska aktiemarknaden blev kortvarigt.
På fredagen föll samtliga stora börsindex i USA blytungt efter jobbrapporten som visade på en robust arbetsmarknad.
“Det här är ett klassiskt fall när goda nyheter blir dåliga nyheter”, sa Bill Sterling, global strateg på GW&K Investment Management, till Reuters, vilket Dagens PS rapporterade om.
Investerarna fruktar att Fed tar de positiva arbetsmarknadssiffrorna som intäkt för att fortsätta sin aggressiva räntepolitik i kampen mot inflationen.
När det gäller Q3-rapporterna i USA spår analytikerna i snitt enligt Factset, skriver WSJ, att vinsttillväxten totalt sett landar på försiktiga 2,4 procent.
Rapporterna som redan släppts har utlöst tunga kursras
Av de bolag på S&P 500 som hittills rapporterat sina resultat – det är en liten andel, framgår det – är den samlade vinsten endast 0,4 procent högre än under motsvarande period i fjol.
Fyra av fem av bolagen som redan släppt rapporter har inte oväntat fått se sina aktier falla efteråt.
Bland andra uppges Nike-aktien, under enstaka handelssektioner, ha rasat tvåsiffrigt.
“Bilden som de målar upp skulle jag säga inte är särskilt bra”, säger Nadia Lovell, senior amerikansk aktiestrateg på UBS Global Wealth Management, om börsbolagen till The Wall Street Journal.
Nya KPI-siffror riskerar att spä på börsoron
Och ytterligare ett starkt orosmoment hägrar i slutet av veckan för aktieinvesterare i USA.
På torsdag kommer nya siffror över konsumentprisinflationen – en statistik som “har potential att skaka marknaden på gott och ont när investerare försöker förutse Feds nästa drag”, heter det i artikeln.
När Fed håller nästa penningpolitiska möte i november är förväntan bland handlarna på Wall Street att referensräntan på nytt höjs med 0,75 procentenheter.
Medan rapportfloden kan ge viss vägledning är inflationsspöket och Feds räntehöjningar i fortsatt fokus för hur börsen går framöver.
WSJ konstaterar att analytikerna på Wall Street tvingats revidera ner sina tidigare “hausseartade utsikter” för företagens vinster, men en del investerare anser att förhoppningarna fortfarande är för högt ställda.
Utbildad journalist med 35 år i yrket och med erfarenhet från kvällspress, lokaltidningar, den kristna tidningen Dagen och Sveriges Radio. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS. Har tidigare varit kriminalreporter, allmänreporter, nyhetschef på dåvarande Miljöaktuellt och chefredaktör för en branschtidning.
Utbildad journalist med 35 år i yrket och med erfarenhet från kvällspress, lokaltidningar, den kristna tidningen Dagen och Sveriges Radio. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS. Har tidigare varit kriminalreporter, allmänreporter, nyhetschef på dåvarande Miljöaktuellt och chefredaktör för en branschtidning.
Dagens PS är en del av RLVNC (Relevance Communication Nordic AB) – Noterat på Nordic SME sedan 2017. RLVNC är ett svenskt newstech-bolag som, med hjälp av en datadriven teknikplattform, erbjuder kostnadsfria och kvalitativa nyheter, främst inom ekonomi, näringsliv och börs.