Softbanks grundare Masayoshi Son är personligen skyldig företaget nära 50 miljarder kronor och hans förmögenhet krymper efter raset i tech och krypto.
Grundaren skyldig sin egen bank över 50 miljarder
Mest läst i kategorin
Det japanska konglomeratet Softbank har gjort sig kända som världens kanske största tech-investerare (utöver den egna verksamheten inom telekom), vilket dock inte varit särskilt roligt för dem detta år. Teknikaktierna har rasat på börsen och värderingarna i privata bolag som Softbank investerat i har störtdykt.
Grundaren Masayoshi Sons förmögenhet har fallit från 43 miljarder dollar 2021 till 22,7 miljarder dollar 2022, enligt Forbes.
Värdet på Sons 17,25-procentiga andel i Softbanks andra Vision Fund på 56 miljarder dollar utraderades också helt i slutet av september, efter att ha värderats till 682 miljoner dollar under föregående kvartal. Hans andel i fonden låg på 2,8 miljarder dollar i slutet av 2021.
Dessutom är han skyldig Softbank stora summor, då banken lånat ut 4,7 miljarder dollar till honom till investeringar i storsatsningarna som de kallar för Vision fund.
Grundaren har sagt att han tänker ta ett steg tillbaka från Softbank för att fokusera på det förlusttyngda dotterbolaget Arm, som är i chi
Masayoshi Son har dock varit med förr – han har till och med kallats för “världens sämsta investerare”, efter att ha förlorat ohyggligt stora pengar i dotcom-kraschen runt millennieskiftet och varit inblandad i det ena efter det andra fiaskot inom techvärlden på senare år.
Han har dock också gjort tidiga investeringar i företag som Yahoo! och Alibaba, som minst sagt dragit in stora pengar åt honom. Masayoshi Son är fortfarande tredje rikast i Japan och 73:a i världen, enligt Forbes.
Läs även: Miljardsmäll för Softbank i sviterna av FTX
Läs även: Storbanken kraschar på börsen – faller 12 procent
Journalist som nu har fokus på börs och finans, med extra förkärlek för makroekonomi, geopolitik och råvaror.
Journalist som nu har fokus på börs och finans, med extra förkärlek för makroekonomi, geopolitik och råvaror.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.