Grönland med endast 57 000 invånare ruvar på en mineralrikedom – men det bedöms som kört för Donald Trump att lägga beslag på “guldgruvan”.
Grönlands mineralrikedom oåtkomlig för Trump
Mest läst i kategorin
Trump har sagt att Grönland – som är världens största ö och belägen mellan Norra ishavet och Atlanten – är av intresse för USA:s nationella säkerhet och att han därför för fram tanken på att ta kontrollen över ön från Danmark.
Argumentet ses som en förevändning av den tillträdande amerikanska presidenten för att lägga beslag på Grönlands sällsynta jordartsmetaller, metaller och andra råvaror.
Om det är avsikten kommer USA att stöta på patrull med att utvinna de attraktiva mineralerna. Grönlands “hårda klimat och begränsade infrastruktur” gör de sällsynta grundämnena otillgängliga, enligt The Wall Street Journal.
Gruvdrift utmanande och dyrt
Bedömare menar att en större utvinning ligger “flera år bort”, vilket släcker förhoppningarna om en nära förestående gruvindustri på Grönland.
Marc Lanteigne, professor vid universitetet i Tromsø och adjungerad lektor vid Grönlands universitet, säger till WSJ att det är förståeligt att önskan finns om att bryta Kinas dominans och monopol på världsmarknaden för sällsynta jordsartsmetaller.
“Det som dock inte förändras är de övergripande förhållandena, inklusive bristen på infrastruktur och arbetskraft, som gör gruvdriften avsevärt utmanande och avsevärt dyr”, säger han.
Tidningen uppger att öns kustområden har ett stort utbud av råvaror som sällsynta jordartsmetaller, grafit, koppar och litium, det vill säga viktiga råvaror för grön teknik, artificiell intelligens och militär teknik.
Senaste nytt
Trump hotar att straffa Danmark
Planerna har varit storslagna förut om omfattande gruvdrift på Grönland, men “guldruschen” har bokstavligen frusit fast.
Trump hotar Danmark med tullar och utesluter inte att använda våld för att inta Grönland.
Såväl tjänstemän på Grönland, som är ett autonomt danskt territorium, som Danmark har avvisat tanken på att ön blir en del av USA.
Danmark är i likhet med USA medlem i Nato och den Nordatlantiska fördragsorganisationen.
Grönland attraktivt även för EU
Grönland, som ligger på den nordamerikanska kontinenten men geopolitiskt är en del av Europa, uppges visserligen ha trappat upp sina försök att bli självständigt från Danmark, och har också välkomnat amerikanska investeringar i gruvindustrin.
Men ståndpunkten är oberoende av det att inte bli amerikanskt, däremot är premiärminister Múte Egede öppen för ett samarbete med USA inom försvaret.
USA är inte ensamt om att vilja komma över öns rikedomar. EU undertecknade enligt WSJ ett strategiskt partnerskap med ön 2023 i syfte att “samarbeta inom prospektering, utvinning och bearbetning av kritiska material”.
Läs också: Spelet bakom Grönland – därför vill Trump ta kontrollen Dagens PS
Läs mer: Nu jämförs Donald Trump med Putin Dagens PS
Läs vidare: Kampen om Grönland – Trumps känga mot Kina Realtid
Utbildad journalist med 35 år i yrket och med erfarenhet från kvällspress, lokaltidningar, den kristna tidningen Dagen och Sveriges Radio. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS. Har tidigare varit kriminalreporter, allmänreporter, nyhetschef på dåvarande Miljöaktuellt och chefredaktör för en branschtidning.
Utbildad journalist med 35 år i yrket och med erfarenhet från kvällspress, lokaltidningar, den kristna tidningen Dagen och Sveriges Radio. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS. Har tidigare varit kriminalreporter, allmänreporter, nyhetschef på dåvarande Miljöaktuellt och chefredaktör för en branschtidning.