Grisen har en nyckelroll i Kinas hotande deflation tillsammans med fallande konsumentpriser och en skakig fastighetssektor.
Grisar spär på Kinas deflationshot
Mest läst i kategorin
Det svänger lite hit och dit huruvida Kina redan är i deflation eller inte.
I helgen skrev både Financial Times och CNBC att Kinas deflation fördjupas på nyheten om att Konsumentprisindexet, KPI, i världens nästa största ekonomi fallit med 0,5 procent och mer än väntat i november.
Läs mer om det här: Deflationen fördjupas i Kina – ny skräcksiffra Dagens PS
Det var största nedgången i konsumentpriserna sedan november 2020.
Även PPI-siffrorna (producentpriserna) i Kina var nedslående och nu kommer ytterligare oroande siffror.
Prisras på fläskkött i Kina
Det är Kinas överflöd på fläskkött som enligt analytiker som CNBC nu talat med gör att en deflation rycker allt närmare, skriver den amerikanska nyhetskanalen och uppger att priserna på fläskkött rasat med hela 31,8 procent i november i årstakt.
Kinas historia av fläskkött har länge kantats av ett överutbud och en svag inhemsk konsumtion, framgår det liksom att fläskkött står för ungefär en femtedel av Kinas KPI-korg.
I fjol producerades 55,41 miljoner ton fläskkött i landet, den högsta siffran på åtta år.
Men produktionen av griskött ser trots det ut att bli ännu högre i år, enligt officiella uppgifter är ökningen 3,6 procent från 2022.
När den afrikanska svinpesten härjade mellan 2018 och 2021 skenade fläskpriserna med över 100 procent.
I Kina satte det snurr på den inhemska grisproduktionen och grisuppfödare lånade stora summor pengar för att modernisera sina grisfarmar.
Det gör problemet etter värre
Det är bakgrunden till dagens överskott på griskött på den kinesiska livsmedelsmarknaden.
Ett ovanligt varmt novemberväder har förvärrat problemet då leverantörer bara kan salta kött när temperaturerna är under 10 grader.
Normalt ökar efterfrågan på fläskkött från charkuterier under vintern och det kommande julåret, men inte i år.
Regimen i Peking har på olika sätt försökt hejda prisfallet på griskött, samtidigt som främst unga konsumenter väljer annan, mer hälsosam kost och mer välbeställda kineser föredrar nötkött.
Utbildad journalist med 35 år i yrket och med erfarenhet från kvällspress, lokaltidningar, den kristna tidningen Dagen och Sveriges Radio. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS. Har tidigare varit kriminalreporter, allmänreporter, nyhetschef på dåvarande Miljöaktuellt och chefredaktör för en branschtidning.
Utbildad journalist med 35 år i yrket och med erfarenhet från kvällspress, lokaltidningar, den kristna tidningen Dagen och Sveriges Radio. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS. Har tidigare varit kriminalreporter, allmänreporter, nyhetschef på dåvarande Miljöaktuellt och chefredaktör för en branschtidning.
Dagens PS är en del av RLVNC (Relevance Communication Nordic AB) – Noterat på Nordic SME sedan 2017. RLVNC är ett svenskt newstech-bolag som, med hjälp av en datadriven teknikplattform, erbjuder kostnadsfria och kvalitativa nyheter, främst inom ekonomi, näringsliv och börs.