Gratis el, eller till och med minuspriser, det låter väl gött? Nja, inte om du är investerare som satsat på sol- och vindkraft.
Gratis el skrämmer bort investerare från sol- och vindkraft
Mest läst i kategorin
De senaste åren har ett fenomen inträffat där elpriset vissa dagar sjunkit så lågt att det blir gratis el, eller till och med att konsumenten får betalt för att använda el, så kallade “minuspriser”. Dagens PS har rapporterat om fenomenet ett flertal bland annat här och här.
Mer väderberoende i energimixen
Samtidigt har vi under andra perioder haft de dyraste priserna på el någonsin i Europa. Den här stora volatiliteten beror på att elproduktionen blir mer och mer väderberoende, med en ökande mängd sol och vindkraft i energimixen.
Även om det är trevligt för konsumenterna att kunna ladda sin elbil gratis när det är soligt och blåser mycket så får fenomenet andra att tveka – nämligen investerarna.
Som Dagens PS tidigare rapporterat gör vindkraften enorma förluster i Sverige, och så är fallet över hela Europa. Det är svårt att motivera det ekonomiskt kloka i ytterligare utbyggnad om det blir minuspriser när det blåser som mest.
“Negativ prissättning kommer att bromsa utbyggnaden av förnybar kapacitet för de flesta spelare. Det påverkar din förmåga att investera på rimliga nivåer, säger Axel Thiemann, VD för solenergiutvecklaren Sonnedix till Bloomberg.
Vattenfall: Får leva med gratis el
Fenomenet är inte helt nytt – första gången det blev minuspriser var i Tyskland 2008. Det nya är att det börjar hända relativt ofta. Mellan januari och maj har det varit 529 timmar med negativ prissättning i Tyskland, Frankrike, Spanien och Storbritannien. Motsvarande siffra i fjol var 542 timmar för hela året, 2022 var det 121 timmar på hela året.
Företaget Modo Energy beräknar att 2027 kommer det vara 1000 timmar med minuspriser bara i Storbritannien.
“Det är en dynamik som vi kommer att fortsätta att se. Vi måste leva med det”, säger Anna Borg, vd på Vattenfall, till Bloomberg.
Det problematiska är att intresset för att investera i ny sol- och vindkraft störtdyker, samtidigt som den gröna omställningen tar fart. Operatörer blir ovilliga att göra framtida investeringar eftersom de inte får tillräckligt betalt för den gröna energin som de producerar nu.
“Effekten är nu så stark att intresset för att investera i solparker minskar kraftigt”, säger Alexander Hauk, talesman för tyska föreningen för lokala allmännyttiga företag (VKU).
Lagring kommer ta ett decennium
Lösningen är lagring av el – batterier som kan laddas när det är överskott på sol- och vindkraft och användas när det är underskott. Men att rulla ut ett sådant system som är tillräckligt starkt för att balansera elmarknaden kommer ta ett decennium, enligt analytiker som Bloomberg talat med.
Tills dess får vi vänja oss vid minuspriser vissa dagar – och svindyr el andra.
ANNONS
Läs även: Därför kan elen bli ännu dyrare (Dagens PS)
Läs även: Svensk vindkraft en monumental förlustaffär (Dagens PS)
Läs även: En ljus framtid – rekordökning i solenergi (Dagens PS)
Journalist som nu har fokus på börs och finans, med extra förkärlek för makroekonomi, geopolitik och råvaror.
Journalist som nu har fokus på börs och finans, med extra förkärlek för makroekonomi, geopolitik och råvaror.
Dagens PS är en del av RLVNC (Relevance Communication Nordic AB) – Noterat på Nordic SME sedan 2017. RLVNC är ett svenskt newstech-bolag som, med hjälp av en datadriven teknikplattform, erbjuder kostnadsfria och kvalitativa nyheter, främst inom ekonomi, näringsliv och börs.