Regeringen har i tysthet tillsatt ytterligare en utredning om “gräddfil” för riskkapitalisternas bonusar, rapporterar Svenska Dagbladet.
Gräddfil för riskkapitalister aktuellt igen
Mest läst i kategorin
Ska riskkapitalisternas särskilda vinstandel ses som en bonus, som inkomst av tjänst eller kapital? Frågan är knappast ny, men fortfarande högaktuell.
EQT:s grundare upptaxerades
I vintras upptaxerades 70 kända riskkapitalister på en summa av 1,6 miljarder kronor, däribland EQT:s (börskurs EQT) grundare Conni Jonsson, som skulle återbetala 80 miljoner kronor. Besluten är överklagade och Riskkapitalisternas branschorganisation, SVCA, har uppvaktat finansministern Elisabeth Svantesson (M) för att få till en förändring – annars hotar de om att fly Sverige, vilket Dagens PS tidigare rapporterat om.
Det ser ut att ha fått gehör, då en utredning tillsatts i tysthet, rapporterar Svenska Dagbladet. Inget pressmeddelande har gått ut, men tidningen har tagit del av direktiven. Utredningen ska ledas av domaren Roger Gavelin, och ska presenteras den 10 januari.
“Jag kommer bland annat att prata med Skatteverket och med företrädare för riskkapitalbranschen. Allt är i tidigt skede än så länge, men vi har börjat och jag är medveten om att det är en kort utredningstid”, säger Roger Gavelin.
30 000 arbetstimmar på frågan om riskkapitalister
Enligt SvD har Skatteverket lagt ned över 30 000 arbetsdagar på frågan kring ”carried interest” under 16 års tid – en utredning tillsattes redan 2012 men drogs tillbaka av dåvarande finansministern Anders Borg efter hård kritik.
Kritiken är tillbaka även denna gång.
“Så som direktivet är formulerat måste det ses som en beställning från riskkapitalbranschen. Jag har svårt att tolka det på något annat sätt. Det är troligen i linje med det som branschen efterlyste i våras. Det vill säga att vinstandelen ska beskattas enligt 3:12-reglerna”, säger Mats Tjernberg, professor i skatterätt vid Lunds universitet till SvD.
“Det finns alltid en risk för att man skapar en särskild gräddfil när det gäller beskattning av riskkapitalister. Det får man se upp med. Vi tycker inte synd om det här gruppen, och anser att kapitalbeskattningen redan i dag generellt är för låg”, säger LO-ekonomen Peter Gerlach till SvD.
“Med det sagt är det alltid bra att regler blir förutsägbara. Så utredningen i sig har vi inget emot.”
Läs även: Riskkapitalister hotar fly Sverige (Dagens PS)
Läs även: Så gör du succé på världens största riskkapitalbolag (Dagens PS)
Journalist som nu har fokus på börs och finans, med extra förkärlek för makroekonomi, geopolitik och råvaror.
Journalist som nu har fokus på börs och finans, med extra förkärlek för makroekonomi, geopolitik och råvaror.