Goldman Sachs höjer sin prognos för var USA-börsens S&P 500 ska stå vid årets slut. Men andra tror på en besvikelse.
Goldman Sachs höjer prognos för börsen – men andra oroar sig
Mest läst i kategorin
Den amerikanska storbanken Goldman Sachs höjer återigen sin prognos för Wall Streets storbolagsindex S&P 500. Banken tror nu att indexet stänger på nivån 5600 punkter vid årsskiftet, upp cirka tre procent jämfört med nuvarande nivåer.
Goldman Sachs höjer P/E-multipel
Den tidigare prognosen från banken var på 5200 punkter, en bit under fredagens stängningsnivå på 5231,6 punkter.
Goldman Sachs uppgradering är “driven av mildare negativa resultatrevideringar än genomsnittet och en högre verkligt värde P/E-multipel”, skriver bankens chefstrateg David Kostin till sina kunder enligt Bloomberg.
Goldman höjer samtidigt sin nivå på vilken P/E-multipel de tycker är rättvis på S&P 500 från 19,5 till 20,4.
Senaste nytt
“En ful guldlock”
I en artikel hos Fortune tror dock Unlimited Funds medgrundare och investeringschef Bob Elliott på motsatsen – han misstänker att det andra halvåret 2024 blir en besvikelse för investerarna om USA:s centralbank Federal Reserve inte genomför de tidigare planerade räntesänkningarna på grund av risker kring inflationen.
“Jag tycker att ekonomin är lite för mjuk för att möta aktieinvesterarnas förväntningar på vinsttillväxt, och ekonomin är lite för stark för att möta obligationsinvesterarnas förväntningar på nedskärningar”, säger Bob Elliott till Fortune.
“Det är en ful guldlock”, säger han.
Lagom inte alltid bäst
Det är en referens till sagan “Guldlock och de tre björnarna” där en flicka upptäcker att hon föredrar gröt som varken är för varm eller för kall. Uttrycket betyder alltså ungefär att hitta den optimala balansen, inte för mycket och inte för lite – ganska likt svenskans lagom.
Men lagom är alltså inte alltid bäst, enligt Bob Elliott, som varnar för ett scenario där tillväxten minskar men inte så mycket att det motiverar åtgärder från centralbanken.
“Vi kan lätt ha en dämpning av tillväxten – som är meningsfullt svagare än vad förväntningarna är – vilket inte är tillräckligt för att få ekonomin in i recession eller nödvändigtvis lösa inflationsproblemet”, säger han till Fortune.
Läs även: Nej, Taylor Swift styr inte Sveriges inflation eller Riksbanken (Dagens PS)
Läs även: Pimco varnar för dåliga lån: Fler bankkrascher kommer (Dagens PS)
Läs även: Rapporter eller magkänsla – vilket styr när vi väljer aktier? (Dagens PS)
Journalist som nu har fokus på börs och finans, med extra förkärlek för makroekonomi, geopolitik och råvaror.
Journalist som nu har fokus på börs och finans, med extra förkärlek för makroekonomi, geopolitik och råvaror.