När kriget i Ukraina går in på sin tredje vecka eskalerar effekterna på livsmedelsmarknaden med stigande priser. Nu hotas flera länder av hungersnöd, skriver Bloomberg.
Global matinflation: Rekordhöga priser på livsmedelsmarknaden
Mest läst i kategorin
Brist på vete, majs och ris
Den ryska invasionen av Ukraina och ett pågående krig börjar nu få konsekvenser. När basgrödor från flera av Europas viktigaste spannmålsregioner inte kan leverera stiger priserna på livsmedel, vilket gör att de globala livsmedelskostnaderna kan komma att stiga med ytterligare 22 procent, skriver Bloomberg.
Detta i ett redan pressat prisläge. Mest alarmerande är bristen på livsnödvändiga grödor som vete, majs och ris som står för mer än 40 procent av basfödan som konsumeras i världen. Detta som ett resultat av högre fraktkostnader, extrema väderförhållanden och brist på arbetskraft.
En nedåtgående trend som enligt International Grains Council beräknas fortgå för femte året i rad, skriver Bloomberg. När utbudet nu krymper ytterligare och priserna skjuter i höjden blir bristen på basföda akut och nöden stor i redan utsatta länder.
Redan rekordhöga priser
Globalt sett är priserna på livsmedelsmarknaden redan rekordhöga, med ett referensindex som enligt FN stigit med mer än 40 procent, vilket genererar i att närmare 45 miljoner människor nu riskerar att svälta.
Som tillägg till hungersnöden stiger även priserna på jordbruksmarknaden. Under förra veckan nådde priset på vete en all time high, men även majs och sojabönor ser ut att nå oanade höjder.
Nu försöker flera länder säkra den lokala försörjningen. Bland annat genom att införa handelshinder. Däribland Ungern, Indonesien och Argentina. Något som dessvärre kan komma att förlänga inflationen och elda på de redan höga priserna, erfar Bloomberg.
Brist på gödsel
Ett annat problem är att flera av de nationer som normalt sett brukar kunna backa upp livsmedelsmarknaden nu själva står inför produktionsproblem som ett resultat av torka och svåra väderförhållanden.
I Brasilien som har torkan slagit hårt mot produktionen av majs och sojabönor. Både Kanada och USA har liknande erfarenheter.
Ytterligare en aspekt är bristen på gödningsmedel med skyhöga priser som resultat världen över. Höga priser på naturgas, en viktig del av kvävegödsel, pressar Europa. Så även priset på bränsle som behövs i den dagliga driften inom såväl jordbruk som vid framställandet av matvaror.
Sist men inte minst gör sanktionerna mot Ryssland situationen än värre. Inte minst när USA och Storbritannien förbjuder import av rysk råolja och annat bränsle.
Nu växer oron världen över. Med fortsatta sanktioner mot Ryssland behöver den globala jordbrukshandeln läggas om. Något som kommer kosta både tid och och pengar och drabba redan utsatta länder allra hårdast.
Läs även: Inflationen högre än väntat i februari
Redaktionschef på Dagens PS som bland annat bevakar världen, företag och privatekonomi.
Redaktionschef på Dagens PS som bland annat bevakar världen, företag och privatekonomi.
Dagens PS är en del av RLVNC (Relevance Communication Nordic AB) – Noterat på Nordic SME sedan 2017. RLVNC är ett svenskt newstech-bolag som, med hjälp av en datadriven teknikplattform, erbjuder kostnadsfria och kvalitativa nyheter, främst inom ekonomi, näringsliv och börs.