Dagens PS

Geely tvärnitar på börsen efter svartlistning

Geely
Det blev en tvärnit för Geely på Stockholmsbörsen efter att bolaget svartlistats av Ukraina. (Foto: TT)
Jennie Nysted
Jennie Nysted
Uppdaterad: 26 juni 2023Publicerad: 26 juni 2023

Efter en röd midsommarvecka på Stockholmsbörsen öppnade affärerna åter på rött. Två samtalsämnen när börsen slog upp sina portar var den skuldtyngda fastighetsjätten SBB som går i försäljningstankar, och Geely som svartlistats av Ukraina. 

ANNONS

Mest läst i kategorin

Ingen börsvecka utan SBB, som under måndagsmorgonen åter stod i fokus.

Denna gång med anledning av planerna på att sälja 51 procent av samriskbolaget Educo, vilket Dagens PS tidigare rapporterat om.

Exklusiva diskussioner

Av ett pressmeddelande framgår det att “Samhällsbyggnadsbolaget i Norden AB (publ) (”SBB” eller ”Bolaget”) har ingått exklusiva diskussioner, efter att nyligen mottagit en intresseindikation från Brookfield, om att sälja Bolagets resterande 51 procent av SBB EduCo AB (”Educo”) och återbetalning av det koncerninterna lånet om 14,5 miljarder kronor från EduCo till SBB”.

Affären av nyckelfastigheter som kan komma att genomföras i juli i år ger dock SBB möjligheten att förvärva aktier i Educo i framtiden.

På börsen rusade SBB omedelbart på nyheten med 9,5 procent.

ANNONS

Senaste nytt

Fredrik Lundberg
Spela klippet
PS Partner

Relevance Communication: Starkare journalistik tillsammans

21 dec. 2024

Geely går med vinst i Ryssland

En annan nyhet för måndagsmorgonen var förstås den om Volvo Cars huvudägare, Geely, som efter att ha rekordökat sin vinst i Ryssland, nu svartlistas av Ukraina.

Detta då biljättens förehavanden enligt  Ukrainas antikorruptionsmyndighet endast kan tolkas som att bolaget aktivt stöder Rysslands ekonomi “och sponsrar aggressionen mot Ukraina”, vilket Dagens PS tidigare kunnat rapportera.

ANNONS

På Volvo Cars slår man ifrån sig kritiken och står fast vid att man har lämnat den ryska marknaden. Framförallt vill man inte kommentera vad Geely Auto sysslar med.

Det gjorde knappast gott för aktien som rullade tillbaka med 2,0 procent.

SAS tappar 4,9 miljarder

En annan förlorare denna måndagsmorgon var SAS som för perioden november 2022 till maj 2023 rapporterar en förlust på 4,9 miljarder kronor. Detta enligt nya uppgifter som framkommit med anledning av de finansiella rapporter som bolaget överlämnar till amerikansk domstol, skriver Dagens Industri.

Som tillägg till detta anklagas SAS, som Dagens PS tidigare rapporterat, även för så kallad greenwashing av organisationen BEUC, vilket knappast gjorde saken bättre för aktien som dök med närmare 4 procent i morgonhandeln.

Sammantaget en tungrodd morgon på Stockholmsbörsen där både börsens breda OMXSPI-index och storbolagsindexet OMXS30 gick ned med 0,9 respektive 1,0 procent.

Vill du läsa de senaste nyheterna om ekonomi och Stockholmsbörsen? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

Relaterade artiklar: 

Skuldtyngda SBB på väg att sälja nyckelfastigheter

ANNONS
Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Jennie Nysted
Jennie Nysted

Redaktionschef på Dagens PS som bland annat bevakar världen, företag och privatekonomi.

Jennie Nysted
Jennie Nysted

Redaktionschef på Dagens PS som bland annat bevakar världen, företag och privatekonomi.

ANNONS
Dagens PS - en del av newstechbolaget RLVNC

Dagens PS är en del av RLVNC (Relevance Communication Nordic AB)
– Noterat på Nordic SME sedan 2017. RLVNC är ett svenskt newstech-bolag som, med hjälp av en datadriven teknikplattform, erbjuder kostnadsfria och kvalitativa nyheter, främst inom ekonomi, näringsliv och börs.

Läs mer här
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

Spela klippet
Digitalisering & AI

AI och rättssäkerhet: Utmaningar för juridiken

22 dec. 2024
Fredrik Lundberg
Spela klippet
PS Partner

Relevance Communication: Starkare journalistik tillsammans

21 dec. 2024
ANNONS
Spela klippet

AI och rättssäkerhet: Utmaningar för juridiken

Den digitala utvecklingen har förändrat många branscher, och juridiken är inget undantag. För advokater innebär teknologin nya arbetssätt och större tillgång till information. AI och automatiserade processer har förändrat hur man hanterar dokument, hur man söker på information och hur men genomför möten. Med digitaliseringen kan också komma med nya krav på snabbare återkoppling och […]