Dagens PS

Gabriel Mellqvist: "Ju mindre jag gör, desto bättre blir programmen"

Veckans Börsprofil Gabriel Mellqvist har lämnat DITV men är snart tillbaka i rutan igen. Den 3 juni gör han sin premiärsändning hos EFN som han kallar "en härligt nördig kanal".
Veckans Börsprofil Gabriel Mellqvist har lämnat DITV men är snart tillbaka i rutan igen. Den 3 juni gör han sin premiärsändning hos EFN som han kallar "en härligt nördig kanal". (Foto: Anna Moller)
David Ingnäs
David Ingnäs
Uppdaterad: 24 maj 2024Publicerad: 24 maj 2024

“En härlig nördig kanal”, säger Veckans börsprofil Gabriel Mellqvist om EFN ekonomikanalen dit han prestigevärvades tidigare i våras från Dagens industri. Nu berättar den omtyckta profilen om sin programledarstil, vad passionen för börsen kommer ifrån och hur vi kommer att få se honom i rutan.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Veckans börsprofil är en artikelserie som publiceras varje fredag där Dagens PS ställer fem frågor till en aktuell person inom börs och finans.

Namn: Gabriel Mellqvist.

Titel: Ny programledare på Handelsbankens EFN Ekonomikanalen.

Bakgrund: Inledde sin karriär med en kort sejour på Thomson Reuters innan det blev Dagens Industri i över ett decennium, bland annat som korrespondent i London och New York. EFN under två år innan han återvände till DI som programledare 2020 där han bidragit till framgången för DITV Börsmorgon.

Aktuell: Är en av nysatsande EFN:s prestigevärvningar från DITV som han lämnade sista april. Gör sin första dag på EFN 3 juni.

1. Vad var det som lockade med att återvända till EFN?

“EFN är en härligt nördig kanal, där man inte räds det svåra eller invecklade. Det är också roligt att verka i ett mindre format med korta beslutsvägar och kreativ frihet. Jag hoppas att vi kan prova, och säkert också skrota, många programidéer och format medan vi letar oss mot tittarnas hjärtan. Till det nyskapande ska förstås läggas klassikern Börslunch som nyligen återuppstått och som jag ser fram emot att jobba mycket med. Ett pionjärprogram inom svensk finans-tv. Liket lever!”

ANNONS

Senaste nytt

2. Du har fått mycket uppskattning för ditt sätt att programleda. Hur tänker du kring vad en bra programledare är och ditt mål med en sändning?

“Ju mindre jag gör, desto bättre blir programmen. Det är en enkel devis, men konstigt nog kräver det ganska mycket vana att våga vara tyst och bara lyssna. Just att lyssna är ju avgörande för att få till ett riktigt levande samtal som liksom bara bubblar vidare. Mitt mål med en sändning är att det dels ska vara allvarligt, seriöst och intresserat – men också riktigt roligt vid åtminstone något tillfälle. Jag funderar mycket på balansen mellan humor och allvar. På DiTV har jag också värnat begripligheten och att alla ska kunna hänga med. En av premisserna när Börslunch skapades på EFN för länge sedan var dock att skippa den biten, att göra ett program för redan insatta och intresserade.”

ANNONS

Någon särskild förebild?

Tom Keene på Bloomberg TV är förstås en stor förebild, han har humor och han bär fluga. Carolina Neurath på SVT har en inspirerande förmåga att bromsa upp och förklara saker. Allra mest har jag nog lärt mig av EFN-legendaren Jesper Norberg, som skapade Börslunch tillsammans med Charlotte Stjerngren. Även om det var redaktören Anders Lundborg som faktiskt uppfann formatet.”

3. Vad kan du berätta om hur EFN-tittarna kommer att få se dig?

“Börslunch sänds för närvarande tre dagar i veckan, med målet att trappa upp till fem efter sommaren. Sändningstiden är som vanligt kvart i tolv, innan du går på lunch. I övrigt vet jag inte – men jag hoppas förstås vara med i flera format, inte minst tillsammans med Henrik Mitelman. Vi har i åratal skojat om ett gemensamt samtal i någon form, med premissen att vi tycker olika om allt. Han är en född optimist och jag är tvärtom. Jag börjar 3 juni. Sedan får vi se!” 

4. Hur uppstod din egen passion för finans- och börs, vad är det som gör det så intressant?

“Någon sa att börsen är ett spektrum genom vilket man kan betrakta världen – och det stämmer verkligen. Det började av en slump, att jag som ung praktikant hamnade på Dagens industri. Sedan har intresset växt gradvis. Min stora vurm för börs-tv föddes när jag var korrespondent i New York och tittade på CNBC och Bloomberg från klockan 06 och framåt, varje dag. Min fru, som jag träffade där, skakade ofta på huvudet åt den vanan.” 

5. Hinner du med att spara- och investera något själv. Vad har du för börsstrategi?

“Konstigt nog knappt alls. Jag är någon slags hopplös teoretiker – jag älskar att följa börs och marknad, men är ganska dålig på att sköta min egen ekonomi. Det är förstås vansinnigt synd. Men jag har ett roligt yrkesliv, trots att jag är en slarver. Jag har accepterat att jag är bättre på att snacka börs än att investera på riktigt – och det lever jag med.”  

Läs mer:

ANNONS

Veckans börsprofil: Chefsekonomen som satte kronor på Taylor Swift i Stockholm. Dagens PS

Veckans börsprofil: Sinch vd: Räknar med att se resultat i slutet av året. Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
David Ingnäs
David Ingnäs

Bevakar börs, finans och sparande på Dagens PS. Skriver om både svenska och utländska aktier och marknadsplatser. Bevakar såväl små som stora företag med särskilt fokus på investeringstrender som påverkar breda grupper av sparare. Håller ett särskilt öga på snacket på finanstwitter.

David Ingnäs
David Ingnäs

Bevakar börs, finans och sparande på Dagens PS. Skriver om både svenska och utländska aktier och marknadsplatser. Bevakar såväl små som stora företag med särskilt fokus på investeringstrender som påverkar breda grupper av sparare. Håller ett särskilt öga på snacket på finanstwitter.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS