Sällan har börsen påverkats av så många katastrofer och olyckor som för 2023 med krig i Ukraina och Gaza, inflation och energikris och allmän klimatångest.
Gå lång på börsen – stimulanser en del av valstrategin
Mest läst i kategorin
Osäkerheten kommer dessutom att bli ännu högre under 2024 eftersom ingen av ovan nämnda kriser ser ut att vara löst inom överskådlig tid.
Tänk om Trump blir president igen?
Och på topp av detta är det presidentval i USA och Donald Trump ser ut att kunna bli vald till president, igen. Många talar därför om att börsen måste ner under 2024 på grund av all oro. Tänk om Trump blir president igen!
Till synes ovetandes om allt detta nådde börserna en ny topp i december 2023. Vad är det börsen vet som vi andra inte vet, är den berättigade frågan.
Svaret ligger i ordet likviditet.
Senaste nytt
Ett stort misstag
Jag var själv väldigt tidigt på bollen vad gällde Covid och varnade för ett ras på börsen, vilket också inträffade. Jag sålde i princip alla mina egna aktieinnehav. Men jag gjorde ett stort misstag.
Även fastän jag var fullt medveten om att stater och centralbanker hävde ut pengar för att motverka fallet i ekonomierna, underskattade jag de positiva effekterna på börserna.
Väldigt många företag tog stryk och många gick omkull, men de enorma stöden sköljde också in på börserna i form av frisk likviditet.
Så även om jag slapp nedgången, så var jag väldigt sen på tåget i uppgången som också följde.
Likviditet trumfar fundament
Covid-krisen syns fortfarande som ett utmärkt V i de flesta kursgrafer, det vill säga en snabb nedgång följd av en lika snabb uppgång. Detta visade att likviditet i marknaderna trumfar fundamentala värderingar.
Centralbankerna har satt de normala reglerna för aktieanalys ur spel. Det är fortfarande bolagens långsiktiga vinster som avgör en akties värde.
Men i och med att centralbankerna aktivt och resolut går in och skjuter till likviditet i krisperioder för att sedan strama åt under bättre perioder, så är centralbankernas agerande en väldigt avgörande faktor för börsutvecklingen i år.
Presidentvalet kan gå i börsens favör
Många pekar nu ut det amerikanska presidentvalet som en stor negativ orosfaktor för börsen under 2024. Men det är nog precis tvärtom – presidentvalet kan mycket väl spela i börsens favör!
Efter energikrisen slog till sommaren 2022 och drog ur pluggen på den börsfest som varade då, så tvärvände centralbankerna och höjde räntorna och minskade likviditeten i världen för att röka ut inflationen ur världsekonomin.
Högre priser och sämre likviditet drog ner tillväxten i världen. Allt med att krisen spred sig så föll också inflationen tillbaka. Officiellt är det fortsatt denna linje som gäller, trots att inflationen snabbt fallit tillbaka efter att energipriserna föll tillbaka.
Tonläget mindre hökaktigt
Under hösten 2023 har dock amerikanska centralbanken bytt tonläge i sin kommunikation och blivit allt mindre hökaktig. Den stora uppgången på börsen kom när Fed-chefen Jerome Powell den 13 december sa att ”Fed förmodligen var färdig med räntehöjningar för denna gång”.
Detta är en historieskrivning som ligger nära sanningen. Men det finns också ett annat skäl för Fed att byta fot – ett skäl som de aldrig kommer att erkänna.
Amerikanerna deppar
Sällan har amerikaner i gemen deppat så mycket som nu, vilket också syns i att president Bidens opinionssiffror är mycket låga – mycket lägre än Trump någonsin hade som president.
Den sittande presidenten Biden behöver en högkonjunktur för att bli vald. Men det går inte att få till en högkonjunktur så länge som Fed bedriver en åtstramande politik.
Så Biden behöver få Powell på sin sida och historien talar för att det är en trolig utveckling.
När Donald Trump fick frågan att förlänga Janet Yellens mandat som chef för Fed 2018, valde han bort henne.
Istället utnämnde Donald Trump istället Jerome Powell till Fed-chef, förmodligen för att Powell var mer positiv till de skattesänkningar som Trump föreslog än vad Yellen var vid den tiden.
Men det tog inte lång tid innan Trump dissade den nyligen utnämnde Fed-chefen:
“Jag var inget stort fan av Powell. Han rekommenderades av vissa personer. Jag gillade honom inte, han är för ränteglad.”
Detta sade Trump efter att Powell, i alla fall en tid, stod emot ett drev från Trump att få Fed att sänka räntorna i USA för att stimulera ekonomin.
Drev mot Fed-chefen
Därefter drev Vita Huset ett öppet drev mot den sittande Fed-chefen Powell och hans valhänta sätt att kommunicera med marknaden. Det var en delvis berättigad kritik, men medlen var förstås helt oacceptabla.
Vita Husets rådgivare Peter Navarro sa till exempel att ”om Jay Powell skulle sälja sushi, så skulle han marknadsföra det som kall, död fisk”.
Rådgivaren Larry Kudlow sa att Powell borde lätta upp stämningen lite grann ibland. ”Du vet, ett leende då och då… Jag ska prata med honom, och vi kommer att ha lite medieträning vid något tillfälle”.
Trump själv kallade i samma drev Powell för en statsfiende och ett “misslyckande”, en person som saknar mod, känsla och saknar vision!
”En fruktansvärd kommunikatör!” Och han frågade sedan retoriskt: “Var hittade jag den här killen, Jerome?”
Man glömmer inte när drevet gått
Powell bet ihop men alla som blivit utsatta för mobbning vet hur det känns när drevet går. Det är inget man glömmer. Med den bakgrunden är det är svårt att tro att Jerome Powell kommer att arbeta för att Trump ska bli återvald.
Tvärtom kan man utgå ifrån att Powell har goda skäl att liera sig med Janet Yellen för att stödja den sittande presidenten i det kommande valet, även om en centralbankschef naturligtvis officiellt måste hålla sig neutral.
Receptet för fest på börsen
Det bästa sättet att undvika att Trump blir vald till president, det är att få konsumenterna i USA på bättre humör. Det bästa receptet är högre disponibla inkomster och en rejäl fest på börsen.
USAs finansminister Janet Yellen har redan visat korten. USAs statsskuld skenar just nu när budgetunderskottet tillåts bli allt större och det är enkelt att se att detta sker för att stödja återvalet av Biden som president.
Normalt sett borde Fed varna för denna utveckling eftersom det ökat den finansiella risken i USAs ekonomi. Men det har Fed nogsamt undvikit att göra.
Troligtvis en stimulerande penningpolitik
Istället så byter Fed nu successivt kurs från att vara åtstramande till att bli mer stimulerande i sin penningpolitik.
Det återstår att se hur mycket Fed kommer att gasa utvecklingen under 2024. Man ska självklart inte satsa alla sina pengar på denna tes.
Men generellt kan man utgå från att alla nedgångar och börsfall ska köpas. Men en sak är säker: om Powell vill behålla sitt jobb, så lär 2024 bli ytterligare ett år med stimulanser av världsekonomin vilket kan lägga grunden för ett bra år på börsen!
Relaterade artiklar:
Kina i allt större blåsväder. Dagens PS
Krönikör, entreprenör och finans-vd som gärna utmanar konsensus.
Krönikör, entreprenör och finans-vd som gärna utmanar konsensus.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.