Jorden närmar sig i rasande takt gränsen på 1,5 graders uppvärmning, som världens länder har satt upp för att hindra eskalerande klimatkatastrof. Men astronauten Christer Fuglesang vägrar vara pessimist. Värms jorden upp borde den få ett parasoll – i rymden.
Fuglesang vill ge jorden ett parasoll
Mest läst i kategorin
Att skugga jordytan med ett segel som är minst två miljoner kvadratkilometer stort, skulle kunna reflektera bort så pass mycket instrålning från solen att vi kan få en kort respit och längre tid att snickra på hållbara lösningar, enligt sajten Optimists Edge.
Det går inte att ersätta omställningen med skyddet, poängterar Fuglesang. Men uppvärmningen kan försenas något.
Fuglesang är inte upphovsman till idén, utan Roger Angel, forskare på University of Arizona som föreslog ett stort skydd, eller ”moln av farkoster” som skuggning redan 2006.
Nu har Fuglesang, som är professor i astrofysik, har tillsammans med forskaren Maria Garcia de Herreros Miciano dessutom hunnit räkna på saken. De konstaterar att delarna kan behöva skjutas upp i omgångar till en låg omloppsbana, där den sedan behöver monteras i rymden, för att sedan styras ut till Langrangepunkt 1 (en jämviktspunkt för gravitationen) under de 600 dagar som det tar.
För att styra skyddet kan man förse det med ett solsegel som drivs av solceller.
Fuglesang vill stabilisera klimatet
Prototyper som hittills har använts för att testa tekniken har klarat det bra, men ger i sig inget skydd. Tekniskt och ekonomiskt räknar forskarna med att idén går att genomföra, men att det kostar ungefär 50 dollar (500 kronor) per kilo. Kostnaden kan minska om man återanvänder bärraketer från SpaceX. Effekten kommer inte att bli omedelbar.
”Som alla klimateffekter kommer effekterna att ta tid att märka. Till viss del kan ingenting komma att observeras eftersom tanken är att stabilisera temperaturen snarare än att sänka den för att hindra ytterligare ökning av den globala medeltemperaturen”, säger Christer Fuglesang till Optimists Edge.
Flera steg i ett sådant projekt skulle också behöva beforskas mer för att ett parasoll skulle bli kostnadseffektivt.
Läs också:
Astronautens aktie lockar
Forskare vill skicka björndjur till annat solsystem