Den svenska kronan har drabbats av sitt största fall mot dollarn på en månad. Spekulationer om Donald Trumps politiska comeback och stigande amerikanska räntor tros ligga bakom dollarns uppgång, vilket sätter press på den svenska ekonomin.
Fritt fall: Jätteras för svenska kronan
Mest läst i kategorin
Efter att amerikanska jobbsiffror för oktober kom in svagare än väntat såg det först ljust ut för kronan, som steg något mot dollarn.
Men framåt kvällen vände vinden. Dollarn ökade kraftigt och kronan föll med 10 öre till 10,75 kronor per dollar – det största tappet sedan den 1 oktober. Detta rapporterar Dagens Industri.
Mot euron försvagades kronan samtidigt med 6 öre till 11,65 kronor.
Trump-effekten driver dollarn
Trots att de flesta opinionsundersökningarna kring presidentvalet i USA visar att det är oerhört jämnt mellan Donald Trump och Kamala Harris, tippar marknaden på att den förstnämnda kommer gå segrande nästa vecka, skriver Realtid.
Förväntningar om en Trump-seger skapar i sin tur förväntningar på högre inflation och ett stramare ränteklimat, vilket bidragit till dollarns uppgång.
Enligt finansjätten Standard Chartered har dollarn stärkts i takt med att oddsen för en Trump-seger på spelmarknaden sjunkit. Trots att Trump tidigare velat se en svagare dollar, tror investerare att hans politik kan innebära tullhöjningar och inflationsdrivande åtgärder som i praktiken stärker valutan, rapporterar Financial Times.
Därtill har den amerikanska tioårsräntan stigit från 3,6 procent till 4,3 procent, vilket ytterligare ökar pressen på den svenska kronan.
Senaste nytt
Riksbanken nervös
Enligt Realtid kan denna utveckling förvärra Sveriges inflation.
”Riksbanken kan därmed få mindre utrymme att sänka räntan om kronans värde fortsätter att falla”, säger Gustaf Linnell, räntechef på Storebrand, till Privata Affärer.
En Harris-seger skulle tvärtom innebära en mer stabil räntemiljö.
Läs också:
Putin vill bryta dollarns makt – Brics toppmöte blottar problemen. Dagens PS
Norska kronans fall sätter press på landets småföretag. Dagens PS
Bevakar i huvudsak privatekonomi och företagande.
Bevakar i huvudsak privatekonomi och företagande.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.