Veckans börsprofil är en artikelserie som publiceras varje fredag där Dagens PS ställer fem snabba frågor till en aktuell person inom börs och finans.
Frida Bratt: "Önskar att regeringen rullade tillbaka ISK-skattehöjningen"
Mest läst i kategorin
Den här veckan träffar vi Frida Bratt, sparekonom på nätmäklaren Nordnet och engagerad folkbildare i sparfrågor.
1. Börsen har inlett svagt nedåt för året, vad tror du om 2024?
Jag tycker att det finns bra grundförutsättningar för börsen. Visst sprang marknaden före i slutet av 2023 i sina förväntningar på räntesänkningar, men det är ändå onekligen ett lägre ränteläge vi går mot. Centralbankerna verkar också lyckas kombinera en effektiv inflationsbekämpning med god fart på ekonomin. Sedan finns alltid risker, kanske framför allt geopolitiska.
2. Vad är ditt bästa tips för att komma igång med sparande?
Keep it simple. Många tror att man måste vara en börshaj för att komma igång, och då kan hindren att komma till skott kännas för höga. Ett kostnadseffektivt sparande är att öppna ett ISK och där spara i indexfonder. En global indexfond, en tillväxtmarknadsfond och en indexföljande Sverigefond blir ett sparande som kan tugga på år efter år. Sedan kanske man vill utveckla lite över tid.
3. Du engagerar dig ofta i “spar-politiska” frågor. Vilket är den viktigaste frågan just nu?
Att de första 300 000 kronorna på ISK och kapitalförsäkring blir skattefria som regeringen lovat, men sedan skulle jag önska att man också rullar tillbaka de skattehöjningar som införts av tidigare regeringar. En annan viktig fråga är rätten att flytta sin pension dit man vill. Här har mycket bra redan genomförts, så som ett avgiftstak för flytt, men det finns mer att göra för en fungerande flytträtt.
4. Nordnet startade i dagarna en ny småbolagsfond, är det dags för börsrevansch för småbolagen nu?
Det skulle kunna vara så, även om man såklart aldrig kan veta när det gäller börsen. Både i USA men också här i Sverige har vi haft en ganska smal börsuppgång i slutet på förra året och början av det här året. De stora jättarna har dragit upp index. Då kan det bli så att investerare förr eller senare börjar blicka mot det som fortfarande är nedpressat. Lägre räntor kan också gynna många småbolag. Men man måste komma ihåg att småbolag är volatila och främst ska ses som ett komplement i sparandet.
5. Du får 100 000 kronor att investera, hur väljer du att placera?
Jag investerar normalt framför allt i fonder på grund av den roll jag har, det blir enklast så. Jag väljer en obligationsfond, eftersom den bör ha tiden för sig när vi går mot lägre räntor, en småbolagsfond och så lägger jag en indexföljande globalfond som bas. I den senare får jag de stora techjättarna, som tycks fortsätta surfa på AI-racet. Jag investerar också i (ytterligare) ett par skidor!
Läs mer:
Veckans börsprofil: Henrik Johnsson vd Unga Aktiesparare “börsintresset borde vara som störst nu”
Bevakar börs, finans och sparande på Dagens PS. Skriver om både svenska och utländska aktier och marknadsplatser. Bevakar såväl små som stora företag med särskilt fokus på investeringstrender som påverkar breda grupper av sparare. Håller ett särskilt öga på snacket på finanstwitter.
Bevakar börs, finans och sparande på Dagens PS. Skriver om både svenska och utländska aktier och marknadsplatser. Bevakar såväl små som stora företag med särskilt fokus på investeringstrender som påverkar breda grupper av sparare. Håller ett särskilt öga på snacket på finanstwitter.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.