Dagens PS

Fransk extremhöger: "Inte längre ett hot mot Europas ekonomi"

Bardella och Marine Le Pen.
Är den franska extremhögern verkligen ett hot mot EUs ekonomi? (Foto: Lewis Joly / AP / TT)
Edvard Lundkvist
Edvard Lundkvist
Uppdaterad: 20 juni 2024Publicerad: 20 juni 2024

Efter den franske presidenten Emmanuel Macron utlyste nyval förra veckan kraschade den franska börsen och euron tappade stort.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Orsaken? Oro att den euroskeptiska extremhögern ska vinna det franska parlamentsvalet och ta över den franska regeringen, skriver Wall Street Journal.

Ända sedan den grekiska skuldkrisen var nära att krossa euron 2009 har investerade varit väldigt uppmärksamma på allt som kan hota den europeiska unionen och dess gemensamma valuta.

Extremhöger “inte ett hot” mot valutan

Men Wall Street Journal menar alltså att en högerextrem valvinst inte skulle hotan euron. Unionens extremhöger har anpassat sin inställning till EU allt eftersom de kommit närmare makten – från att vilja lämna till att vilja ändra.

Man menar att den underskattade storyn bakom valet till Europaparlamentet inte är EU:s svaghet, utan dess motståndskraft. Tvärtom den allmänna tillbakagången från globalisering som började med Brexit och Donald Trumps framgångar.

ANNONS

Senaste nytt

Extremhöger som anpassar sig

Le Pens högerparti grundades 1972 och bygger på rasism mot muslimer, förnekelse av förintelsen och att det dåvarande Maastrichtfördraget, som senare blev euron, för “Frankrikes död”.

Partiet har, sedan att dotten Marine Le Pen tog över efter sin pappa, rört sig allt mer mot den politiska mitten för att locka fler väljare. Men man har inte övergett främlingsfientligheten eller kritiken mot EU.

Men det kaotiska utfallet av Brexit och EU:s starka stöd till Ukraina har medfört utmaningar för de högerextremas eu-kritik. Många tror att det var just EU-kritiken som fällde Marine Le Pen i det senaste nationella valet, som ägde rum efter att vi börjat se effekterna av Brexit.

ANNONS

Ändrade planer för de högerextremas europa

Utvecklingen har inneburit att många högerrörelser har skissat om sina planer på att lämna EU och eurosamarbetet, för att istället fokusera helhjärtat på invandringsfrågorna.

“Våra motståndare anklagar oss för att verka för Brexit, att vi vill ta makten och lämna EU. Men man lämnar inte bordet just när man ska vinna spelet”, sa Jordan Bardella, förstanamn för Le Pens parti i EU-valet.

Fransk ekonomi begränsar möjligheterna

Frankrikes står inför ekonomiska utmaningar, något som Europakommissionen har uppmärksammat genom att föreslå att man ska agera mot landets stora budgetunderskott.

Oavsett vilka som vinner det franska nyvalet så kommer det nya styret behöva förhålla sig till Frankrikes åtaganden mot EU, och Wall Street Journal menar att Le Pens och Bardellas planer på reformer kommer att begränsas kraftigt, på grund av detta.

Extremhögern kan mycket väl vilja ta en annan väg framåt än resten av Europa, men deras handlingsutrymme begränsas kraftigt av att den stora majoriteten vill stanna i EU och behålla euron.

Om de vill ta och behålla makten, så behöver de också förhålla sig till det.

Franska statsobligationer en möjlig ljusning

ANNONS

Vid Frankrikes första försäljning av statsobligationer sedan Emmanuel Macrons nyval överraskade marknadens efterfrågan. Ett tecken på att den politiska osäkerheten inte skrämmer bort köparna, enligt en artikel i Bloomberg.

Många investerare har hållit koll på resultatet av försäljningen för att försöka bilda sig en uppfattning om var den franska marknaden kan vara på väg. Franska aktier – och hela den europeiska valutan – har tagit rejält med stryk sedan valet till europaparlamentet och fiaskot för det franska regeringspartiet.

“Det var inte så illa som jag trodde, det går inte att urskilja några större problem baserat på resultatet av försäljningen”, sa Evelyne Gomez-Liechti vid Mizuho International.

Hon tillägger:

“Med det sagt skulle jag fortfarande vara försiktigt med franska statsobligationer så här första valrundan.”

Läs mer: EU underkänner Frankrikes ekonomi. Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Edvard Lundkvist
Edvard Lundkvist

Nyfiken redaktionschef som bevakar börs- och finansnyheter med ett särskilt intresse för det internationella perspektivet.

Edvard Lundkvist
Edvard Lundkvist

Nyfiken redaktionschef som bevakar börs- och finansnyheter med ett särskilt intresse för det internationella perspektivet.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS