På Riksbankens senaste penningpolitiska var en av slutsatserna att riskerna kvarstår i svensk fastighetssektor kopplat till det höga ränteläget.
Fortsatt förhöjda risker i fastighetssektorn
Mest läst i kategorin
“De högre räntorna utmanar fortsatt flera av fastighetsföretagens betalningsförmåga och bidrar till att värdet på fastigheter minskar. Vissa fastighetsföretag har i något större utsträckning kunnat emittera obligationer, men många har finansierat låneförfall genom utökade banklån i kombination med exempelvis fastighetsförsäljningar”, framhöll Olof Sandstedt, avdelningschef för avdelningen för finansiell stabilitet.
Vice riksbankschef Martin Flodén välkomnade att kronan inte försvagats mer sedan förra riksbanksmötet. Han slog även fast att såväl den fallande inflationen som ränteförväntningarna i omvärlden underlättar för Riksbanken att bekämpa inflationen via växelkursen.
Bilden är, enligt Flodén, att inflationstrycket är på väg tillbaka till nivåer i linje med inflationsmålet på 2 procent.
Håller inte riktigt med riksbankskollegan
Vice riksbankschef Per Jansson gav en annan bild av kronan än sin kollega Martin Flodén.
“Visserligen är kronan ungefär oförändrad mot euron och den
amerikanska dollarn jämfört med vårt senaste möte den 22 november. Men utvecklingen sedan dess, först med en kraftig förstärkning efter mötet fram till ungefär årsskiftet och därefter med en i stort sett lika kraftig försvagning, är oroväckande. Det är tydligt att kronans värde påverkas en hel del av riskaptiten på de globala finansiella marknaderna”, påpekade Jansson på det penningpolitiska mötet, enligt protokollet.
Den samlade bedömningen på mötet, förutom enighet att lämna styrräntan oförändrad, var att Riksbanken bör gå fram med försiktighet i sin penningpolitik för att undvika bakslag med inflationen.
Senaste nytt
Bunge: “Tydliga risker för bakslag”
Vice riksbankschef Aino Bunge varnade för “tydliga risker för bakslag”, inte minst vad det gäller utbudsstörningar globalt.
“Ett annat scenario som kan leda till en högre inflation är att kronans växelkurs inte stärks som förväntat. Kronan är ungefär oförändrad sedan november, men har varierat mycket. En svagare kronkurs kan inte minst riskera att vända den positiva trend som vi nu ser i varupriserna. Växelkursen och genomslaget från denna är något vi måste fortsatt lägga fokus på och som har en påverkan på penningpolitiken”, sade Aino Bunge.
Breman varnar för geopolitiska riskerna
Förste vice riksbankschef Anna Breman tryckte på de geopolitiska riskerna, både med det utdragna kriget i Ukraina och konflikten i Mellanöstern.
Dock är hennes bedömning att risken har minskat för att inflationen på nytt biter sig fast.
Huvudscenariot nu är att inflationen fortsätter ned och att hushållens köpkraft stärks, viljet får svensk ekonomi att vända upp och arbetsmarknaden att förbättras i slutet av 2024, enligt Aino Bunge.
Förutsättningen för att sänka styrräntan är att inflationen faller mer.
“Om inte inflationsutsikterna förbättras ytterligare och/eller realekonomin försämras avsevärt bör vi hålla fast vid en oförändrad styrränta ett tag framöver.”
Thedéen: Kronan har en nyckelroll
Riksbankschefen Erik Thedéen sade att inflationsmålet är på väg att nås, men även Thedéen pekade på riskerna med konflikterna mellan Ryssland och Ukraina och Israel och Hamas, samt att kronan är en joker i leken.
“Om kronan ånyo försvagas talar försiktighetsskäl för en mer avvaktande hållning när det gäller penningpolitikens utformning”, deklarerade Thedéen.
Här kan du ladda ner protokollet från det penningpolitiska mötet (pdf).
Kan sänka räntan under första halvåret
I dag, onsdag, har riksbankschefen Erik Thedéen talat på ett seminarium om svensk ekonomi och penningpolitik i samband med ett besök på centralbanken i Estland.
Thedéen sade gav hopp om nära förestående räntesänkningar under talet:
“Penningpolitiken har bidragit till att inflationstrycket i Sverige är lägre och om utsikterna för inflationen fortsätter att vara gynnsamma är det inte uteslutet att styrräntan kan sänkas under första halvåret i år”.
Läs även: Riksbanken flaggar för tidigare räntesänkning Dagens PS
Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.
Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.
Senaste nytt
Rätt företagsförsäkring online på ett ögonblick
Lika enkelt att köpa företagsförsäkring som det är att shoppa kläder. Se ditt pris direkt!
Ge årets julgåva till forskningen – så får du vårt hjärta
Ge årets julgåva till Hjärt-Lungfonden, så får du vårt hjärta i form av ett elegant diplom, ett digitalt julkort och en e-postsignatur.