Försvarsbolagen i Europa är just nu väldigt populära. Men kommer det fortsätta så? Frågan oroar när de ska investera stort i att bygga ut produktion.
Försvarsbolag vill ha "försäkringar" om att stororder gäller över tid
Mest läst i kategorin
Europas försvarsbolag storsatsar på att öka sin produktion och uppfylla de många storordrar som plötsligt blivit vardag i branschen efter Rysslands fullskaliga invasion av Ukraina 2022. Det går även riktigt bra på börsen, där ett index över försvarsaktier är upp 50 procent bara i år, efter stora uppgångar även 2022 och 2023.
Tveksamhet efter decennier av kritik
Men det finns fortfarande en viss tveksamhet i nysatsningarna efter att ha haft decennier där försvarsbranschen i Europa mest har fått kritik, enligt Stuart Dee, forskningsledare inom försvar och säkerhet vid tankesmedjan Rand Europe. Försvarsbolagen behöver “försäkringar” om att de nu är tillbaka i favör och kommer att stanna i favör.
“Regeringarna försöker garantera att detta är en långsiktig leveransaffär. Att det här inte bara är en sak på två sekunder, och sedan kommer du att vara tillbaka till ytterligare 30 år av nedgång”, förklarar han för BBC.
Senaste nytt
Saabs Nlaw förs fram som exempel
Ett exempel som förs fram är produktionen av Saabs axelavfyrade pansarvärnsmissilsystem Nlaw.
“Om man tittar på Nlaw designat av Saab och byggt av Thales i Belfast, hade de inte fått några nya beställningar på många år, och produktionslinjen var i princip i malpåse”, säger Andrew Kinniburgh, director general vid intresseorganisationen Make UK Defence.
2022 kom en ny stororder från Storbritannien, och efter att vapnet visat sig väldigt effektivt på slagfältet i Ukraina har orderböckerna fyllts på.
“Sedan strax före invasionen av Ukraina fram till i år, bara lite över två år, har fabriksproduktionen fördubblats. Det har fördubblats till det mesta som denna fabrik har producerat i levande minne. Och under de närmaste åren kommer det att fördubblas igen”, säger Alex Cresswell, vd på Thales till BBC.
Vad händer efter Ukraina?
Inom Nato så ökade utgifterna 11 procent under 2023 jämfört med 3 procent upp under 2022. Allt gott så för försvarsbolagen. Vad de oroar sig över är det långsiktiga, att om de gör stora investeringar för att bygga ut sin produktion så sitter de illa till om världsläget vänder och försvarsutrustning återgår till lågprioriterat.
Men det tror inte Stuart Dee vid Rand Europe att de behöver oroa sig för.
“Dessutom är den säkerhetssituation som uppstår efter Ukrainakonflikten, när det nu än är, alltmer otydlig, med potentiella säkerhetsutmaningar över hela världen. Vi kommer sannolikt att se ett upprätthållande av de ökade försvarsutgifterna över hela linjen, eftersom stater runt om i världen anpassar sig från vad som har varit en relativt gynnsam period”, säger han till BBC.
Läs även: Unga svenskar mår för dåligt för att göra lumpen (Dagens PS)
Läs även: Försvaret taget på sängen av regeringens militärplaner (Dagens PS)
Läs även: Försvarets oväntade hyresvärdar: Putintrogna ryssar (Dagens PS)
Journalist som nu har fokus på börs och finans, med extra förkärlek för makroekonomi, geopolitik och råvaror.
Journalist som nu har fokus på börs och finans, med extra förkärlek för makroekonomi, geopolitik och råvaror.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.