Dagens PS

Försvaret köper sin gamla mark – för tredubbla priset

försvarets
Militärens budget verkar inte betyda någonting alls. Det måste få kosta att bygga ut i tider av krig i Europa. Foto: Försvarsmakten
Bilbo Göransson
Bilbo Göransson
Uppdaterad: 07 okt. 2023Publicerad: 06 okt. 2023

Försvaret bygger ut sin verksamhet – vilket ofta innebär att man måste köpa tillbaka mark och lokaler som man gjort sig av med i fredstid. Och det är betydligt dyrare nu.

ANNONS

Mest läst i kategorin

Det är svårt att hålla budget. Särskilt för Försvarsmakten 2023. I fjol köpte man nya fastigheter för 2,5 miljarder. I år blir det 1,9 miljarder till upskattas det.

MISSA INTE: Miljoner hushåll erbjuds nollränta på bolån – Dagens PS

försvarets gamla lokaler köps – för multum

Eller snarare, gamla fastigheter.

Exempelvis utanför Umeå där Försvarets ledning sålde sina landarealer för 6 miljoner kronor för snart 20 år sedan. Nu köper man tillbaka marken till det gamla flygfältet, för mer än tre gånger så mycket som den dåvarande köpeshillingen.

Det rapporterar Dagens Nyheter, som granskat Försvarets fastighetsaffärer och som intervjuat Karl-Martin Svärd, enhetschef för fastighetsutveckling på Fortifikationsverket.

ANNONS

Senaste nytt

Fredrik Lundberg
Spela klippet
PS Partner

Relevance Communication: Starkare journalistik tillsammans

21 dec. 2024

Enskilda affärer sticker ut

“I år har vi bland annat köpt ett huvudkontor i Eskilstuna för 265 miljoner och en tomträtt i Stockholm för 315 miljoner, det gör ganska mycket på summan. Många affärer vi gör handlar om ändring av fastighetsgränser och kostar kanske 100 000 kronor”, säger Karl-Martin Svärd till tidningen.

Nu håller myndigheten på med 200 affärer, framförallt i kommunerna Sollefteå, Östersund, Falun och Kristinehamn, där försvaret öppnat gamla regementen.

ANNONS

Radband av fastighetsbyten istället

Många vill inte sälja sin mark, vilket driver upp priserna. Dessutom kan Försvaret bli tvungna att ge sig in i en lång rad av byten av mark för att få de platser man är intresserade av till förfogande.

“Det är många som äger skog och mark som inte kan tänka sig att sälja men i stället byta. Vi kan lätt bli indragna i långa byteskedjor där vi måste köpa något, för att kunna sälja det till någon som i sin tur kan sälja det vi egentligen behöver”, säger Karl-Martin Svärd till DN.

Det innebär att myndigheten måste köpa mark som de inte ens själva vill ha eller kan använda, för att förhoppningsvis lyckas byta till sig den mark man faktiskt vill ha.

Myndigheten har ingen riktig budget för att köpa fastigheter. Istället lånar man pengar från Riksgälden, skriver DN.

Läs mer om försvarets budget:

Försvaret köper 48 nya pjäser: “Haubits” – Dagens PS

Brist på ingenjörer hotar försvaret – Dagens PS

Upp till 2 000 ukrainska ingenjörer kan komma till Sverige – Dagens PS

ANNONS
Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Bilbo Göransson
Bilbo Göransson

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat privatekonomi.

Bilbo Göransson
Bilbo Göransson

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat privatekonomi.

ANNONS
Dagens PS - en del av newstechbolaget RLVNC

Dagens PS är en del av RLVNC (Relevance Communication Nordic AB)
– Noterat på Nordic SME sedan 2017. RLVNC är ett svenskt newstech-bolag som, med hjälp av en datadriven teknikplattform, erbjuder kostnadsfria och kvalitativa nyheter, främst inom ekonomi, näringsliv och börs.

Läs mer här
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
Spela klippet

Då kan ditt barnsparande bli olagligt

Barnsparande behöver inte bara vara en kärlekshandling – det kan även vara ett sätt att ge dina barn en stabil start i livet. Men vad händer när det lilla sparkontot växer till sig och når gränser du kanske inte visste fanns? Med lite planering och kunskap kan du undvika oönskade överraskningar och samtidigt maxa deras […]