Vindenergibolagen Vestas och Ørsted börjar tappa tålamodet. Regeringar i hela världen måste börja backa upp sin gröna retorik med konkreta satsningar på vindkraft, menar bolagen. Men tillståndsprövningarna blir långdragna och projekten försenade.
Försenad vindkraft stort problem för hållbara mål
Mest läst i kategorin
Att det tar för lång tid att få vindkraftparker godkända är ett växande problem. Trots att politiker i allmänhet vill värna både energisäkerhet och motverka klimatförändringar blir satsningar stoppade, skriver Financial Times.
Cheferna för Vestas och Ørsted, två av de största företagen för förnybar energi, har uppmanat regeringar att påskynda processen att godkänna nya vindkraftsparker. Misslyckas man riskerar man att missa klimatmålen.
”Vi behöver en grundläggande översyn av hur vi dramatiskt förkortar tillståndsprocessen”, säger Ørsteds vd Mads Nipper. Vestas vd Henrik Andersen säger att det behövs ”en arbetsgrupp i varje regering just nu som påskyndar tillstånden.”
Vindkraft fastnar i ansökningsprocess
Frågan har länge förföljt vindindustrin där projekt kan försenas i flera år av juridiska utmaningar, som i vissa fall leder till att turbinkonstruktionerna är föråldrade när tillstånd ges.
Men nu brådskar det. Energikrisen gör läget extra akut. Europeiska länder försöker vänja sig av med rysk energi och de förnybara alternativen borde stå först till buds. Det menar även EU-kommissionen som menar att gröna energislag har ett ”överordnat allmänintresse”. Kommissionen vill att vindkraftsprojekt får godkännande inom ett till två år från start.
Men branschen ser inte att det händer. Bolagen talar om enorma eftersläpningar av projekt som fortfarande väntar på godkännande. Åtta gånger fler projekt väntar på tillstånd än byggs ut just nu i gaskrisens Tyskland, Spanien och Polen.
Nipper betonar till Financial Times att regeringarnas åtgärder behöver matcha deras löften: ”Ambitioner är avgörande och de bara växer. Men det är bara den första milen av ett maraton. Det måste följas av politiska åtgärder.”
Europa kunde göra som USA, menar han. Där har en ny klimatlag gjort det lättare för de förnybara branscherna.
Nu hoppas bolagen på mer aktiva beslut i frågan, även i Europa.
Läs också:
Dagens PS är en del av RLVNC (Relevance Communication Nordic AB) – Noterat på Nordic SME sedan 2017. RLVNC är ett svenskt newstech-bolag som, med hjälp av en datadriven teknikplattform, erbjuder kostnadsfria och kvalitativa nyheter, främst inom ekonomi, näringsliv och börs.