Dagens PS

Forne finansministern om storbankens kollaps: "UBS fick en bra affär"

credit suisse
Schweiz tidigare finansminister Ueli Maurer slår ifrån sig när det gäller fjolårets turer kring Credit Suisse. (Foto: Peter Schneider/TT)
Jennie Nysted
Jennie Nysted
Uppdaterad: 04 feb. 2024Publicerad: 04 feb. 2024

Usel företagskultur, förödande förluster och en uppsjö av skandaler var delar av det som fällde den schweiziska banken Credit Suisse. Men vilket ansvar hade egentligen regeringen? Inget alls om vi ska tro landets före detta finansminister.

ANNONS

Mest läst i kategorin

Han har tidigare fått hård kritik för sitt sätt att hantera Credit Suisse under bankens nedgång och fall. Eller kanske snarare den totala avsaknaden därav, då han i december 2022 ansåg att banken “helt enkelt behövde lämnas ifred i ett eller två år”.

När den forne finansministern Ueli Maurer nu väljer att ta bladet från munnen tycks hans syn på regeringens del i bankens förehavanden inte ha förändrats nämnvärt.

“Staten skulle plötsligt behöva driva en globalt aktiv bank som är smutsig överallt och inblandad i rättsfall. Hur skulle det fungera?” säger Maurer till den schweiziska tidningen SonntagsZeitung.

Kunde löst det själva

Maurer menar att en tillfällig tillfällig nationalisering aldrig var ett realistiskt alternativ för den krisdrabbade banken.

Att han eller regeringen kunde agerat annorlunda i frågan avfärdar han med att ansvaret först och främst ligger hos ledningen, sedan styrelsen, revisorerna, finansregulatorn och Schweiziska nationalbanken, skriver Reuters.

“Det fanns en chans att Credit Suisse kunde ha löst detta på egen hand”, konstaterar han.

Att så inte blev fallet, kan vi ju konstatera, sedan Credit Suisse i juni 2023 övertogs av UBS. Ett köp som föregicks av en lagändring, vilket Dagens PS tidigare har rapporterat.

ANNONS

Senaste nytt

Fredrik Lundberg
Spela klippet
PS Partner

Relevance Communication: Starkare journalistik tillsammans

21 dec. 2024

Banken hade mycket kapital

ANNONS

Maurer, som var finansminister fram till sin pensionering i slutet av 2022, är dock av uppfattningen att någon konkurs aldrig var ett sannolikt scenario.

Tvärtom fick UBS enligt honom “en bra affär”.

“Banken (Credit Suisse) hade så mycket eget kapital att det var klart att det fanns intresse från tredje part”, menar han.

Vidare anser han att det hade varit önskvärt att Schweiz haft två stora banker, men att övertagandet i det här fallet blev den bästa dealen.

Läs även:

Reglerna som fällde schweiziska storbanken

Visselblåsare: Credit Suisse har hjälpt rika med skattefusk i åratal

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Jennie Nysted
Jennie Nysted

Redaktionschef på Dagens PS som bland annat bevakar världen, företag och privatekonomi.

Jennie Nysted
Jennie Nysted

Redaktionschef på Dagens PS som bland annat bevakar världen, företag och privatekonomi.

ANNONS
Dagens PS - en del av newstechbolaget RLVNC

Dagens PS är en del av RLVNC (Relevance Communication Nordic AB)
– Noterat på Nordic SME sedan 2017. RLVNC är ett svenskt newstech-bolag som, med hjälp av en datadriven teknikplattform, erbjuder kostnadsfria och kvalitativa nyheter, främst inom ekonomi, näringsliv och börs.

Läs mer här
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

Spela klippet
Privatekonomi

Då kan ditt barnsparande bli olagligt

22 dec. 2024
ANNONS
Spela klippet

Då kan ditt barnsparande bli olagligt

Barnsparande behöver inte bara vara en kärlekshandling – det kan även vara ett sätt att ge dina barn en stabil start i livet. Men vad händer när det lilla sparkontot växer till sig och når gränser du kanske inte visste fanns? Med lite planering och kunskap kan du undvika oönskade överraskningar och samtidigt maxa deras […]