Dagens PS

Förlust när oljejättar lämnar Ryssland

Olja
Oljebolag som drar sig tillbaka från Ryssland gör förluster, men ännu större vinster, skriver Forbes. (Foto: TT)
Malin Beeck
Malin Beeck
Uppdaterad: 11 apr. 2022Publicerad: 11 apr. 2022

Olje- och gasbolag gick tidigt ut och sa att man skulle lämna Ryssland. Men att dra sig ur landet innebär förlust, enligt Forbes. Samtidigt mår industrin ganska bra just nu. 

ANNONS

Mest läst i kategorin

Shell varnade i torsdags för en förlust på 5 miljarder dollar som en konsekvens av att bolaget har dragit sig ur Ryssland.

I slutet av februari signalerade flera olje- och gasbolag att man kommer att dra sig tillbaka från Ryssland som ett svar på invasionen i Ukraina. Dessutom lade man ned olika samriskbolag med bolaget Gazprom, vilket ledde till att naturgasledningen Nord Stream 2 avslutas.

Även BP har dragit sig tillbaka från Ryssland, där bolaget har ägt 20 procent av andelarna i oljeproducenten Rosneft. På det kan bolaget förlora motsvarande 25 miljarder dollar, enligt Forbes.

Den amerikanska oljejätten Exxon Mobil, som även de har dragit sig tillbaka från Ryssland, har övergivit innehav på omkring 4 miljarder dollar fram till 2021. Norska Equinor lämnar å sin sida motsvarande 1,2 miljarder dollar i ryska investeringar orörda.

Förlust av marknad – men lönsamma bolag

I USA har Joe Biden helt enkelt förbjudit handel med rysk olja och gas, och det ligger bakom en del av besluten, men bolagen drar sig ur av ett flertal skäl.

Hur tillbakadragandet långsiktigt kommer att slå mot industrin är något som analytiker på Wall Street fortsätter att undersöka löpande. På kort sikt kommer en förlust emellertid inte att märkas mest hos bolagen, utan hos konsumenterna. Vinsterna skyddas nämligen av stigande bränslepriser.

Det har fått Warren Buffetts Berkshire Hathaway att visa fördjupat intresse för industrin. Faktum är också att den fossila energinäringen har fått en skjuts den senaste tiden.

Standard & Poors index visar på en 40 procentig uppgång för aktierna så långt i år. Nästa månad kommer bolagen att redovisa resultaten efter tillbakadragandet, och än så länge går det ganska bra.

ANNONS

Ryssland invasion har fick oljepriset att rusa upp till 130 dollar per fat, ett pris som nu har gått ned något. Kraftiga prissvängningar är emelletid att vänta också i fortsättningen.

Läs också:

Rekordrally för råvaror – och det kan fortsätta
Energimarknaderna tvingar fram snabbare grön omställning

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
Dagens PS - en del av newstechbolaget RLVNC

Dagens PS är en del av RLVNC (Relevance Communication Nordic AB)
– Noterat på Nordic SME sedan 2017. RLVNC är ett svenskt newstech-bolag som, med hjälp av en datadriven teknikplattform, erbjuder kostnadsfria och kvalitativa nyheter, främst inom ekonomi, näringsliv och börs.

Läs mer här
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
Spela klippet

Bostadsmarknad och framtiden för köpare – enligt analytikern

Efter en turbulent period präglad av stigande räntor och sjunkande priser börjar Sveriges bostadsmarknad visa tecken på återhämtning. År 2022 präglades av en kraftig nedgång i både bostadsförsäljningar och priser, till stor del drivet av de ökande räntekostnaderna. Men nu, med signaler om stabilisering och potentiella räntesänkningar framöver, börjar marknaden långsamt hitta tillbaka. Frågan är: […]