Det som skulle vara lyxens årtionde blev istället en mardröm för några av världens rikaste. När lyxindustrin föll – föll också miljardärernas förmögenheter. På andra sidan Atlanten ser det dock ljusare ut.
Förlorat år: Historiskt tapp för franska miljardärer
Mest läst i kategorin
Bernard Arnault (LVMH), Françoise Bettencourt Meyers (L’Oréal) och François Pinault (Kering) är några av världens mest ikoniska miljardärer. I år har de dock puttrat fram på halvfart. Tillsammans har de fått se sina förmögenheter rasa med 70 miljarder dollar – den största nedgången någonsin för gruppen, enligt Bloomberg.
Kering, ägare av Gucci, har tappat hela 41 procent av sitt börsvärde medan LVMH och L’Oréal har upplevt liknande bakslag. Arnault, som tidigare toppade listan över världens rikaste, har förlorat mer än någon annan miljardär i år: 31 miljarder dollar.
Läs mer: Tappar miljarder när lyxvaror dissas. Dagens PS
Vad hände med lyxkonsumenterna?
Lyxindustrin red tidigare på en våg av framgång, där pandemins “revenge spending” fick konsumenter att frossa i exklusiva väskor, parfymer och märkeskläder. Men 2024 blev året då verkligheten hann ikapp.
“Den kinesiska konsumenten skulle vara tillväxtmotorn i år, men det slog aldrig in”, säger Ariane Hayate, fondförvaltare på Edmond de Rothschild.
Kinas ekonomi har bromsat och konsumenterna har minskat sina utgifter för lyxvaror.
Samtidigt har Gucci och andra varumärken haft problem med nya strategier och ledarskiften som ännu inte burit frukt.
Hermès – ett lysande undantag
Alla lyxvarumärken har dock inte drabbats lika hårt. Hermès sticker ut med stigande försäljning under året – detta delvis tack vare företagets strategi att rikta sig mot de allra rikaste kunderna.
Med produkter som är både exklusiva och sällsynta har varumärket hållit sig starkt – aktien har ökat med 18 procent under 2024.
“Hermès höga marginaler stöds av kvaliteten och sällsyntheten i deras produkter”, säger Andrea Tueni på Saxo Banque France.
Ett år av kontraster
Medan lyxindustrin i Europa har haft ett kämpigt år, har det varit ett helt annat läge på andra sidan Atlanten. De amerikanska riskkapitaljättarna har haft ett rekordår med kursrallyn som gynnat toppcheferna rejält.
Blackstone, KKR och Apollo Global har rusat på börsen. För toppchefer som Stephen Schwarzman (Blackstone) innebär det värdeökningar på 11 miljarder dollar bara i år.
Totalt har de amerikanska riskkapitaljättarnas toppnamn sett sina förmögenheter öka med över 56 miljarder dollar, rapporterar Dagens Industri.
Finns det hopp för lyxindustrin?
Trots årets motgångar inom lyxindustrin syns nu vissa tecken på återhämtning. Enligt HSBC-analytiker kan botten ha nåtts under tredje kvartalet. Nu ser man små men positiva signaler på både kinesiska och amerikanska marknader.
Amundi SA, en av Europas största kapitalförvaltare, lanserade nyligen en ny börshandlad fond för lyxaktier, med optimism om långsiktig tillväxt.
“Tekniken tog överhanden över lyx i år, men lyx kan göra comeback under år 2025”, säger Hayate.
Läs också: Miljardärer kan få lägre skatt. News55
Bevakar i huvudsak privatekonomi och företagande.
Bevakar i huvudsak privatekonomi och företagande.
Dagens PS är en del av RLVNC (Relevance Communication Nordic AB) – Noterat på Nordic SME sedan 2017. RLVNC är ett svenskt newstech-bolag som, med hjälp av en datadriven teknikplattform, erbjuder kostnadsfria och kvalitativa nyheter, främst inom ekonomi, näringsliv och börs.