Greenwashing är ett koncept där fonder vill framhålla sig som gröna och hållbara – men under ytan döljer sig smutsig verksamhet. Så undviker du bluffarna.
Så undviker du fondernas "greenwashing"
Mest läst i kategorin
Gröna fonder är bland de hetaste på marknaden. Under 2020 så dubblade de sitt värde i US jämfört med året innan och nådde ett rekordvärde på 51 miljarder dollar, motsvarande 426 miljarder kronor, enligt det finansiella analysföretaget Morningstar.
Men experter varnar för att pengarna lockar till sig mindre hederliga aktörer, som vill locka in personer med gröna löften om hållbarhet, men egentligen inte är särskilt hållbara, så kallad “greenwashing”.
“Vissa fonder mycket mer hållbara än andra”
I en krönika i USA Today så hävdar Tariq Fancy, föredetta chef för hållbara investeringar på fondförvaltaren BlackRock, att många fonder marknadsför sig som hållbara trots att deras investeringar är långt ifrån gröna. De räknar kallt med att pengarna kommer in ändå när trenden blir ännu mer populär.
”Folk tycker att det är viktigt att deras pengar gör en skillnad”, säger Morningstars chef för investerarutbildning, Karen Wallace, till CNBC. ”Men vissa fonder är mycket mer hållbara än andra”.
Kolla upp på söktjänster
Hon ger följande råd för att inte luras av greenwashing, en grön yta med smutsig insida.
• Undersök vilken typ av strategi den hållbara fonden tillämpar. Utesluter de specifika branscher, som olja och gas eller väljer de specifika företag som har en hållbar affärsidé, såsom förnybar energi? Kanske försöker de efterlikna vanliga indexfonder i innehav fast med några fler gröna alternativ.
• Titta på Morningstars hållbarhetsbetyg för fonden. De har även en söktjänst där man kan filtrera på olika hållbarhetskrav som låga koldioxidutsläpp.
• Leta upp fonden i värderingsdatabasen, skapad av stiftelsen As You Sow som jobbar för att öka företags samhällsansvar. Där kan du se om den påstått gröna fond du investerar i verkligen är så miljövänlig och fossilfri som de påstår.
Johan Båge
Läs mer: Pensionsfonder: Avsätt ledningar som inte klarar klimatkrav