Anti-woke ETF:er, börshandlade fonder, är en ny trend bland konservativa i USA som är trötta på företag med en politisk agenda.
Fonder som är anti-woke ska locka konservativa
Mest läst i kategorin
Det finns en stark trend både i USA och i världen med hållbara fonder, gröna fonder, fonder som satsar på social utveckling, och så vidare.
Men nu finns också dess raka motsats – fonder som profilerar sig som anti-woke, rapporterar Bloomberg. De lockar högerinriktade investerare som vill ha ett alternativ till “woke” företag och ESG-aktivism.
“Folk är trötta på woke företag, trötta på woke överlag och trötta på företag som sätter sin aktivism för social rättvisa före att generera vinster för sina aktieägare”, säger Dan Grant som är vd för 2ndVote Advisers som under förra året rullade ut börshandlade fonder, ETF:er, med fokus på konservativa frågor som abort, vapen och censur.
Yttrandefrihetsfond portar Facebook, Twitter och Google
I december släpps nästa fond, som ska fokusera på första tillägget i den amerikanska konstitutionen – alltså yttrandefrihet. Portade är företag som Facebook, Twitter och Google, som enligt den förre presidenten Donald Trump orättvist censurerar honom.
Dan Grant insisterar dock på att fondens syfte inte är politiskt, utan att anti-woke följer Milton Friedmans uttalande om att ett företags enda syfte är att tjäna pengar. Fonden exkluderar företag som arbetar politiskt, för att de inte följer Friedmans tes.
“Vad jag skulle säga till Jack Dorsey och Mark Zuckerberg (ägarna till Twitter och Facebook) är att de borde fokusera på lönsamhet, inte på aktivism för social rättvisa som Black Lives Matter och klimatalarmism”, säger Dan Grant.
“Jag skulle inte vilja vara i deras skor om Trump blir omvald”.
“Varje företag galet långt till vänster”
Ironiskt nog tittar de på sina politiska motståndare för att utveckla sin modell. Aktivistfonden Engine Nr. 1 lyckades få tag på tre styrelseplatser i oljejätten Exxon tidigare i år med en plan för lägre utsläpp. Konservativa krafter vill nu använda sig av liknande metoder i till exempel vapenfrågor.
Än så länge har man inte lyckats få ihop tillräckligt med kapital för att kunna göra några stora investeringar. Däremot har anti-woke ETF:er slagit index det senaste året och genererat bra avkastning till investerarna.
Ett annat problem är dock att faktiskt hitta konservativa och anti-woke företag att investera i.
“Om du försöker mäta konservatism genom offentliga uttalanden och HR-policyer kommer varje företag att se ut som de ligger galet långt till vänster”, säger Hal Lambert, som startade GOP Stock Tracker ETF 2017 – fonden är dock mer känd under sin ticker MAGA (Make America Great Again).
Journalist som nu har fokus på börs och finans, med extra förkärlek för makroekonomi, geopolitik och råvaror.
Journalist som nu har fokus på börs och finans, med extra förkärlek för makroekonomi, geopolitik och råvaror.