Det finns väl knappast någon tjänst som är så tätt förknippat med generativ AI som Sam Altmans OpenAI? Men det största namnet inom AI kämpas med en allt för stor kostnadskostym.
Gigant inom AI tampas med miljardförluster
Mest läst i kategorin
Årets förlust för AI:s flaggskepp, OpenAI, landar på omkring 5 miljarder dollar – jämfört med intäkterna som ser ut att hamna nära 3,7 miljarder dollar i år.
Men bolagets ledning och ägare är inte bekymrade, redan nästa år menar man att intäkterna kommer att vara över 11 miljarder dollar. Och i den pågående finansieringsrundan värderas bolaget till 150 miljarder dollar om den lyckas, rapporterar CNBC.
Ett flertal stora investmentbolag har redan sagt att man kommer att investera över 1 miljard dollar.
Övertecknad finansieringsrunda
OpenAI:s CFO Sarah Friar har sagt i förra veckan att finansieringsrundan är övertecknad och kommer att stänga nästa vecka.
Samtidigt har bolaget meddelat att man planerar att göra om bolaget till en så kallad “for-profit”-verksamhet. I så fall behåller man den icke vinstdrivande delen som finns i dag som ett separat bolag. Uppdelningen skulle leda till en tydligare struktur för investerare.
Växande intresse för AI
Att säga att AI har exploderat sedan ChatGPT lanserade 2022 är nästan en underdrift. I dag har de allra flesta ställt någon fråga till en AI-chat och förbluffats över hur snabbt den levererar ett svar på frågorna.
OpenAI tjänar pengar genom att sälja prenumerationer till sin mer avancerade AI-verktyg och licenser till språkmodellen bakom GPT. Under året har dessa intäkter ökat kraftigt, men kostnaderna är fortfarande betydligt större.
Läs även: Krisen som hotar Kinas fastighetssatsning. Dagens PS
Nyfiken redaktionschef som bevakar börs- och finansnyheter med ett särskilt intresse för det internationella perspektivet.
Nyfiken redaktionschef som bevakar börs- och finansnyheter med ett särskilt intresse för det internationella perspektivet.