Dagens PS

FI:s expert oroas: "Majoritet har för låg ekonomisk kunskap"

Moa Langemark vid Finansinspektionen är Sveriges, kanske världens, första Konsumentskyddsekonom.
Moa Langemark vid Finansinspektionen är Sveriges, kanske världens, första Konsumentskyddsekonom. (Foto: Finansinspektionen)
David Ingnäs
David Ingnäs
Uppdaterad: 28 mars 2025Publicerad: 28 mars 2025

“De allra flesta unga, alltså majoriteten, når inte upp till en normal kunskapsnivå som forskarna har identifierat för att klara sig ute i samhället.”

ANNONS

Mest läst i kategorin

Det dystra budskapet ger Moa Langemark på Finansinspektionen (FI) i intervjun som Veckans börsprofil hos Dagens PS.

Sen ett år tillbaka är hon Sveriges första, och kanske världens enda, Konsumentskyddsekonom med ansvar för att just öka kunskapen och skydda konsumenter mot de värsta farorna på en allt mer komplex finansiell marknad.

ANNONS

Vilket är folks vanligaste ekonomiska misstag, vad kan Finansinspektionen egentligen göra mot oseriösa aktörer i exempelvis sociala medier och vad lägger hon sin tid på?

Veckans börsprofil är en artikelserie som publiceras varje fredag där Dagens PS ställer fem frågor till en intressant person inom börs och finans.

Namn: Moa Langemark

Titel: Konsumentskyddsekonom på Finansinspektionen

Bakgrund: Nationalekonom och statsvetare. Tidigare på Finansdepartement, riksdagen och nätmäklaren Avanza.

Aktuell: Ständigt aktuell som opinionsbildare och kunskapsspridare inom privatekonomi och sparande.

1. Du är konsumentskyddsekonom, vad gör egentligen en sådan och varför tyckte FI det behövdes?

ANNONS

Den här rollen tillsattes i februari förra året, jag är den första. Och jag tror inte att det finns så många andra myndigheter som övervakar finansmarknaden som har det här fokuset. Jag kan vara den första i Europa eller till och med världen som har den här rollen på en tillsynsmyndighet på finansmarknaden.

Finansinspektionen hade identifierat ett behov av en oberoende röst. Konsumenter befinner sig ju i en ganska svår situation på finansmarknaden, man ska ju fatta ganska stora och komplexa beslut. Det kan ju handla om allt från bolån till sparande.

Vi ser också att det är väldigt många som drar i konsumenternas uppmärksamhet, det kan vara så kallade “finfluencers” eller bankernas egna sparekonomer som ju faktiskt företräder en bank med vinstintresse.

Här såg FI ett tomrum att få pratade oberoende om konsumenternas ekonomi. Vi såg det också som ett viktigt verktyg för att nå vårt mål om ett högt konsumentskydd på finansmarknaden.

Jag kan vara den första i Europa eller till och med världen som har den här rollen på en tillsynsmyndighet på finansmarknaden.

Vår kärnverksamhet är fortfarande tillsyn och regelgivning för finansiella företag men vi har landat i att för att vi ska nå hela vägen fram så behöver vi också möta konsumenterna. Vi vill prata på ett lättbegripligt och oberoende sätt.

Jag ger ingen finansiell rådgivning men däremot väldigt mycket kommunikation utifrån exempelvis vad vi får fram i vår tillsyn och iakttagelser vi gör. Vi får också många frågor till oss, inte minst om exempelvis kryptomarknaden.

Men jag deltar också i mycket internationellt samarbete, förra veckan träffades vi exempelvis inom IOSCO, som är den internationella standardsättaren för värdepappersmarknaden.

Men mitt främsta fokus är ju att nå ut så bra som möjligt till konsumenter, genom bland annat media.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

2. Hur skulle du säga att kunskapsnivån ser ut i Sverige om sparande och privatekonomi?

Det finns många olika studier kring finansiell förmåga och de allra flesta visar tyvärr att vi har en ganska låg kunskap. Då handlar det båda om att förstå finansiella begrepp men också att kunna räkna ganska enkla beräkningar som procent plus procent.

Bland unga ser det tyvärr väldigt mörkt ut i en färsk studie jag såg häromveckan. De allra flesta, alltså majoriteten, når inte upp till den nivå som forskarna har identifierat att man behöver för att klara sig ute i samhället.

Det gäller länder över hela världen och Sverige sticker tyvärr inte ut som mer positiva än länder som exempelvis USA, Italien och Sydkorea som var med i studien. Alla ligger ungefär lika illa till, en viss förbättring kan ses men det är fortfarande långt ifrån den nivå man skulle vilja se.

En undersökning som Lunds universitet gjorde härom året visade att endast var femte ung vuxen svarar alla rätt på tre grundläggande frågor om inflation, ränta och riskdiversifiering. Samtidigt som gruppen blir allt mer skuldsatta.

3. Vilket är det vanligaste misstagen folk gör med sin ekonomi tycker du?

Det beror lite på vilken grupp man tittar på. Det finns ju en grupp som har en tendens att överskatta sin finansiella förmåga, som kanske tror att man kan slå marknaden över tid. Om man generaliserar så är det oftast män i varierande ålder i den gruppen.

Hos kvinnor ser man däremot att ett vanligt misstag att man är försiktig och ligger med för mycket pengar på sparkontot och tappar avkastning på grund av det.

Skulle jag sammanfatta det så kan man kanske säga att man på olika sätt har lite fel inställning till risk.

ANNONS

En sak som jag tycker vi kan behöva fundera lite mer på är att vi lever allt längre. Tidigare så har nog många sett pensionsåldern som en tid att sälja av och lämna börsen men många kanske har trettio år kvar att leva och då kan man behöva fortsätta ta lite mer risk för att få avkastning.

Skulle jag sammanfatta det så kan man kanske säga att man på olika sätt har lite fel inställning till risk.

4. Vilka möjligheter har FI egentligen att agera mot oseriösa aktörer på sparmarknaden och rena bedrägerier?

Det beror lite på. Tittar man exempelvis på investeringsbedrägerier så har vi ett begränsat utrymme att agera för där finns sällan en motpart när det är en bluff. Ofta sitter också de kriminella utomlands vilket är en utmaning.

Det vi framförallt kan göra är att dela den bild vi ser. Vi kan varna för bolag genom att sätta upp de på en varningslista som vi uppdaterar löpande.

FI varnar för ny AI-trend bland unga på börsen

FI går nu ut med en varning tillsammans med Europeiska värdepappers- och marknadsmyndigheten, Esma, som riktar sig till särskilt unga på börsen som använder sig av en ny AI-trend.

Men det finns också en hel del verksamheter som bedrivs från riktiga företag utomlands med produkter som liknar bedrägerier riktade mot svenska konsumenter men då kan vi inte varna för dom på samma sätt.

Aktörer som finns i Sverige och EU har vi möjlighet att agera emot, men är de utanför EU är det svårare. Det är en utmaning med digitaliseringen att det är helt gränslöst. Exempelvis att kryptotillgångar är ett helt globalt fenomen.

Här behövs ett brett samarbete mellan olika myndigheter. Men banker och sociala medieplattformar borde kunna göra mer. Jag har svårt att se att jag skulle bli arbetslös, min roll kommer nog “tyvärr” alltid behövas. Bästa skyddet är kunskap och källkritik.

ANNONS

5. Vad kommer ditt eget ekonomiintresse ifrån, har det fallit sig naturligt?

Mitt sparintresse kommer framförallt ur ett konsumentskyddsperspektiv. Jag är i grund och botten nationalekonom och statsvetare och har alltid tyckt att det är spänningsfältet däremellan är det roliga.

Mitt första jobb var på finansdepartementet mitt under finanskrisen. Då handlade det verkligen om att släcka bränder. Arbetet med att bygga upp det finansiella systemet igen hade precis påbörjats. Men det handlade också mycket om att rädda enskilda länder som till exempel Grekland.

Myndigheter varnar för ny finanskrasch i Europa

EU:s tillsynsmyndigheter varnar för att avreglering av finansiella regelverk kan utlösa ytterligare en finanskrasch i Europa.

Det blev väldigt tydligt för mig hur allt hänger ihop. En finanskris som har byggts upp genom osunt risktagande och komplexa produkter på den amerikanska marknaden som i slutändan leder fram till massdemonstrationer och enorm politisk turbulens och otroligt lidande i befolkningen, framför allt i Europa. 

Det är inte orimligt att anta att en stor del av de större samhälleliga förändringar vi sett på senare tid, exempelvis Brexit och framväxande populism kom som en följd av de problem som skapades under finans- och skuldkrisen.

Hur allt det här hänger ihop som gör det givande att gå till jobbet. Sen är jag ju också smålänning så då är man väl också född med ett ekonomiskt sinne.

Läs mer:

Veckans börsprofil: Saab:s vd i stor intervju: “Europa behöver ett flaggskeppsprojekt” – Dagens PS

ANNONS

Veckans börsprofil: Investmentbolags-gurun: “Finns många bortglömda pärlor” – Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
David Ingnäs
David Ingnäs

Bevakar börs, finans och sparande på Dagens PS. Skriver om både svenska och utländska aktier och marknadsplatser. Bevakar såväl små som stora företag med särskilt fokus på investeringstrender som påverkar breda grupper av sparare. Håller ett särskilt öga på snacket på finanstwitter.

David Ingnäs
David Ingnäs

Bevakar börs, finans och sparande på Dagens PS. Skriver om både svenska och utländska aktier och marknadsplatser. Bevakar såväl små som stora företag med särskilt fokus på investeringstrender som påverkar breda grupper av sparare. Håller ett särskilt öga på snacket på finanstwitter.

ANNONS
Livförsäkring - din viktigaste försäkring
Just in Case

Vår bäst säljande livförsäkring ger tre miljoner. Gör som tusentals andra kunder och teckna livförsäkringen som gör stor nytta till små priser. Trygga din familjs framtid.

Läs mer
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
ANNONS