Dagens PS

Fintechjätten förlorar miljarder på krisen i Kazakstan

Fintechjätten förlorar miljarder på krisen i Kazakstan
Vladimir Putin deltar 10 januari i möte med säkerhetsorganisationen CSTO. Foto: TT
Mia Jacobs
Mia Jacobs
Uppdaterad: 11 jan. 2022Publicerad: 11 jan. 2022

Fintechjätten Kaspi krisar efter de våldsamma protesterna i Kazakstan. Onlinebanken var en omedelbar succé på Londonbörsen 2020, men efter oroligheterna i Kazakstan förlorar storägarna miljarder.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Fördubblade priser på gas utlöste de våldsamma protesterna i Kazakstan, som lett till minst 164 människors död. Enligt Financial Times har nästan 8 000 gripits.

4 januari undertecknar president Kasym-Zjomart Tokajev ett beslut om undantagstillstånd i landet. Dagen efter avgår landets regering i ett försök att lugna protesterna. Samma dag sjunker värdet på Kaspi med 35 procent på Londonbörsen.

“Utländska krafter” använder internet

President Tokajev begär hjälp från den ryskledda säkerhetsalliansen CSTO, och drygt 2 000 soldater skickas till Kazakstan. 7 januari säger Tokajev i ett uttalande att “den konstitutionella ordningen i stort har återställts”. Samma dag säger han att säkerhetsstyrkorna fått order om att skjuta skarpt mot demonstranterna.

Enligt Rysslands president Vladimir Putin är de ryska säkerhetstrupperna i Kazakstan för att “normalisera situationen” och “återställa ordningen i landet”, skriver Financial Times.

Han säger också att utländska krafter använder internet och sociala medier för att skapa en miljö där “terroristiska attacker” är möjliga genom att organisera protesterna. Därför blockerades kazakernas tillgång till internet under långa perioder när demonstrationerna pågick.

ANNONS

Senaste nytt

Fintechjättens ägare förlorar miljarder

Vjatsjeslav Kim och Mikheil Lomtadze äger majoriteten av fintechjättens aktier. Enligt Bloomberg har de två förlorat nästan 3 miljarder dollar (27,2 miljarder kronor) på kaoset, som bland annat stängde ned internet och bankväsendet i landet.

Kaspi står för Kazakstans största betalningssystem, och erbjuder användare en så kallad superapp. Företaget presenterar sig som “det största betalnings-, marknadsplats- och fintech-ekosystemet i Kazakstan”, och säger att man har ambitionen att expandera i Centralasien och Kaukasus-regionen.

ANNONS

Baring Vostok Capital Partners, den Moskvabaserade riskkapitalfonden skapad av amerikanen Michael Calvey, investerade i företaget redan 2006. En annan tidig investerare är Goldman Sachs Group.

När Kaspi börsnoterades i London 2020 blir det omedelbart en succé. Företagets globala depåbevis ökade med så mycket som 33 procent efter noteringen.

I nuläget äger Vjatjsjeslav Kim 24 procent och Mikheil Lomtadze 23 procent av Kaspi.

Läs även: Banker bekymrade över e-krona – “instabilt” 

Läs även: Techaktier kraschar på Nasdaq – “Ekon av dotcomkraschen” 

 

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Mia Jacobs
Mia Jacobs

Journalist på Dagens PS med lång erfarenhet från olika medier.

Mia Jacobs
Mia Jacobs

Journalist på Dagens PS med lång erfarenhet från olika medier.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS