En hård kinesisk politik har fått finansmarknaden att stelna. Tillslag mot miljardärer och företag har fått luften att gå ur branschen.
Finansjobb? Då duger du inte ens till en blind date
Mest läst i kategorin
Shanghai är Kinas finansiella nav. Där arbetar Xiao Chen i ett private equity-företag.
Under sitt första år tjänade han motsvarande 106 200 dollar och var säker på att fortsätta uppåt i inkomst.
Tre år senare är hans lön hälften av första årets, och den årliga bonus som varit en stor del av inkomsten har dragits in.
”Branschens glöd har avtagit”, säger han till BBC.
Nu är han bara en ”ekonomiråtta” som han och hans kollegor hånfullt kallas på nätet.
Ska tänka på Kina i stället
Kinas ekonomi har fått en tröghet där det som fått hjulen att sluta snurra, bland annat är diktatorn Xi JInpings tillslag mot miljardärer och företag inom ett stort antal branscher.
Tillslagen har följts av partislogans om att uthärda svårigheter, avstå från personlig rikedom och sträva efter välstånd för Kina.
Kinas kändisar har blivit uppmanade att visa upp sig mindre på nätet och i stället låta lojaliteten mot kommunistpartiet gå före personliga ambitioner.
Dussintals finansmän och bankchefer har gripits, inklusive den tidigare ordföranden för Bank of China.
I veckan dömdes den tidigare vice guvernören för centralbanken People´s Bank of China, Fan Yifei, till döden.
Han anklagas och har dömts för att ha tagit emot mutor till ett värde över 54,5 miljoner dollar.
Senaste nytt
Branscher under press
Hela finans- och bankbranschen är under press. Lönesänkningar hos banker och företag inom värdepappershandel är ett hett ämne på sociala medier.
I augusti 2022 publicerade Kinas finansdepartement nya regler som kräver att företag ”optimerar den interna inkomstfördelningen och vetenskapligt utforma lönesystemet”.
Året därpå kritiserade landets myndighet för korruptionsbevakning idéerna om “finanseliter” och “bara pengar spelar roll” i en kampanj som gjorde finansbranschen till ett tydligt mål.
Stannar i brist på jobb
”Moralen i företaget har sjunkit, diskussionen bakom chefernas ryggar är mestadels negativ. Folk pratar om vad de ska göra om tre till fem år”, säger Xiao Chen.
Det har förekommit uppsägningar, men när det är ont om jobb – som det är i Kina nu – är även ett sämre betalt finansjobb värt att behålla.
Statusen har sjunkit markant på bara några år. Hur mycket illustrerar Xiao Chen så här:
“Vi är inte längre önskade ens för en blind date. Du skulle bli tillsagd att inte komma om de fick höra att du jobbar inom finans”.
Läs mer:
Spanien varnar EU: Kan inte “vara naiva”. Dagens PS
Kritiserade Kinas ekonomi – gick upp i rök. Dagens PS
Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.
Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.
Dagens PS är en del av RLVNC (Relevance Communication Nordic AB) – Noterat på Nordic SME sedan 2017. RLVNC är ett svenskt newstech-bolag som, med hjälp av en datadriven teknikplattform, erbjuder kostnadsfria och kvalitativa nyheter, främst inom ekonomi, näringsliv och börs.