Nu ska FI bekämpa vår lede fi. Finansinspektionen får en ny roll när det gäller beredskapen inom den finansiella sektorn.
Finansinspektionens nya uppdrag – stärker försvaret
![Finansinspektionen får större roll i totalförsvaret](/_next/image/?url=https%3A%2F%2Fdagensps.fra1.cdn.digitaloceanspaces.com%2Fuploads%2F2025%2F02%2FsdljuJbeW62WYs-nh.jpg&w=1200&q=75)
![Torbjörn Karlgren](/_next/image/?url=https%3A%2F%2Fdagensps.fra1.cdn.digitaloceanspaces.com%2Fuploads%2F2023%2F04%2Ftkgfb-300x248.jpg&w=1200&q=75)
Mest läst i kategorin
Finansinspektionen får nu en förstärkt roll inom totalförsvaret i Sverige. FI ska reda ut vilka banker och finansiella företag som är totalförsvarsviktiga institut.
En annan central fråga för FI är att redovisa hur beroende myndigheter och andra samhällsinstanser är av finansiella tjänster.
FI ska reda ut det här genom åtgärder på tre områden, åtgärder som ska stärka beredskapen i den finansiella sektorn.
”FI har ett brett uppdrag”
”FI har ett brett uppdrag som inom området beredskap. Vi ska bedriva tillsyn över hur de finansiella företagen arbetar för att stärka sin beredskap mot olika former av störningar”, skriver Finansinspektionen i en pressrelease.
”Vi ska också främja samverkan kring och samordna beredskapsfrågor mellan myndigheter och företag i den finansiella sektorn”, tillägger man.
I samband med att FI nyligen anordnade ett årligt möte för chefer för myndigheter och företag i den finansiella sektorn presenterade inspektionen ett antal prioriteringar för FI:s arbete med beredskapsfrågor under 2025.
Det handlar bland annat om åtgärder för att öka förståelsen för hur beredskapsarbetet ska bedrivas i finanssektorn framöver.
”Ska ha hög beredskap”
”Finanssektorn ska ha en hög beredskap mot olika former av störningar. Att få mer kunskap om samhällsviktiga tjänster kommer att ge oss en bättre bild av såväl sårbarheter som vilka åtgärder som skulle kunna stärka motståndskraften hos de finansiella företagen”, säger FI:s generaldirektör Daniel Barr.
”Ytterst handlar det om att säkerställa att finansiella tjänster ska vara tillgängliga också i tider av kris och krig”.
Den första åtgärden startar redan första kvartalet i år. Den syftar till att identifiera vilka företag som erbjuder samhällsviktiga finansiella tjänster i så stor omfattning att de ska klassas som viktiga för totalförsvaret.
Tanken är sedan att FI ska arbeta närmare dessa företag när det gäller att bygga beredskap.
Hitta kritisk infrastruktur
Det andra åtgärden i FI:s nya roll i försvaret är att identifiera var finanssektorns kritiska infrastruktur är belägen geografiskt.
”Det är viktigt att finansiella tjänster kan tillhandahållas över hela landet vid allvarliga störningar”, konstaterar Finansinspektionen.
Den tredje åtgärden gäller att fokusera och analysera vilka krav och beroenden andra sektorer har på finansiella tjänster i en situation med höjd beredskap.
Arbetar med regeringsuppdrag
Under 2025 kommer FI även att arbeta med ett regeringsuppdrag som rör inriktningen för det militära och civila försvaret under åren 2025 till 2030.
Dessutom ska man skapa en totalförsvarsplanering för finanssektorn tillsammans med Försvarsmakten, Riksbanken och Riksgälden.
Sedan 2022 är FI sektorsansvarig myndighet för beredskapen inom beredskapssektorn finansiella tjänster.
Som en del av uppdraget ansvarar FI för att leda arbetet med att samordna åtgärder som myndigheterna i sektorn vidtar, inför och vid fredstida krissituationer och höjd beredskap, påpekar inspektionen.
Nu har Finansinspektionen råkat ut för bedragare. Dagens PS
“Bankerna tjänar mer nu” – dags förhandla räntan. Dagens PS
Finansinspektionen bötfäller investerare för 135 regelbrott. Realtid
![Torbjörn Karlgren](/_next/image/?url=https%3A%2F%2Fdagensps.fra1.cdn.digitaloceanspaces.com%2Fuploads%2F2023%2F04%2Ftkgfb-300x248.jpg&w=1200&q=75)
Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.
![Torbjörn Karlgren](/_next/image/?url=https%3A%2F%2Fdagensps.fra1.cdn.digitaloceanspaces.com%2Fuploads%2F2023%2F04%2Ftkgfb-300x248.jpg&w=1200&q=75)
Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.