I takt med att priserna på varor och tjänster stiger ökar också oron bland USAs konsumenter. Men även om det inte går att ducka helt för inflationen finns det sätt att kringgå de värsta effekterna, säger den samlade finansexpertisen till amerikanska Fortune.
Finansexperterna: Skydda din ekonomi från inflationen
Mest läst i kategorin
Alarmerande inflationstakt
Enligt ett färskt index sköt konsumentpriserna på mat, energi och bostäder ytterligare i höjden under november månad. Med en inflationstakt som inte liknar något man sett på decennier ligger priserna nu 6,8 procent över förra årets.
Utöver stigande priser bidrar ökad efterfrågan från konsumenterna och avbrott i försörjningskedjan till att den genomsnittlige amerikanens köpkraft försämras över tid.
Inflationen väcker även frågor kring sparande och privatekonomi. Dock finns det sätt att undvika de värsta fallgroparna. Fortune har talat med ett antal finansrådgivare, som trots det allvarliga läget menar att det finns sätt att skydda sin ekonomi.
Avvakta med bilköpet
I en tid då räntorna på billån är låga har kostnaden för nya bilar samtidigt ökat med 11,1 procent under det senaste året. Inflationen på begagnade bilar har i sin tur stigit med 31,4 procent, vilket generellt gör en ganska overklig prisbild.
Det menar Jay Zigmont, finansrådgivare och grundare av finansföretaget Live, Learn, Plan i Mississippi. Av det skälet bör man som konsument fråga sig om det verkligen är nödvändigt att skaffa en ny bil just nu.
“Om din bil fungerar och tar dig till jobbet, håll dig till det”, säger Zigmont till Fortune.
I stället för att investera i en ny bil, bör man tvärtom lägga en mindre slant på att fräscha upp den bil man har.
För dem vars billeasing löper ut inom de närmaste månaderna är rådet dock att det kan vara smartare att köpa loss ett befintligt hyreskontrakt än att leta nytt leasingobjekt. Det säger finansrådgivaren Chris Diodato, grundare WELLth Financial Planning i Florida.
Investeringar, före sparkonton
Det som sätter spararens situation på prov under en inflation är den låga räntan. Det säger Matt Elliott, finansrådgivare och grundare av Pulse Financial Planning i Minnesota.
“Dina kontanter på banken ger nästan ingen ränta, ändå ökar priserna på allt du köper. Det kan få din köpkraft att försämras med tiden om du inte har investerat i något, säger Elliott till Fortune.
Elliots tips är därför att överväga att investera i en diversifierad portfölj, som inkluderar investeringar som stiger med inflationen. Hit räknas till exempel I-sparobligationer och inflationsskyddade värdepapper.
Oavsett hur förmånliga räntorna är, bör man som investerare först sätta sig in i hur I-obligationer och avkastning fungerar. Detta eftersom investerare generellt är begränsade till att köpa I-obligationer till ett värde av 10 000 $ per person och år.
Obligationerna får då inte säljas på minst 12 månader. Det förklarar finansrådgivaren Jovan Johnson, som äger Piece of Wealth Planning i Georgia.
“Om du löser in dem på mindre än fem år, förlorar du tre månaders ränta”, säger Johnson till Fortune,
Han understryker dock att obligationer är en säker plats för besparingar, så länge man inte behöver pengarna det första året. Något som även Thomas Kopelman, medgrundare av Indianabaserade AllStreet Wealth instämmer i.
“Många unga människor sitter med massor av extra pengar eftersom de är osäkra på vad de ska göra med dem, men det kan vara skadligt nu. Du bör bara ha kontanter för en nödfond, samt kontanter för kortsiktiga mål (semester, handpenning av hus, etc.), sedan måste du investera resten, säger Kopelman till Fortune.
Spendera mindre
Det kan låta självklart, men den pågående inflationen är ett utmärkt tillfälle att se över sina totala utgifter. Det menar finansrådgivaren Dana Menard, grundare av Twin Cities Wealth Strategies i Minnesota.
“När nödvändigheter börjar kosta mer, bör utgifterna omvärderas för att inte försumma de saker som är nödvändiga”, säger Menard till Fortune.
Att reflektera över hur och när du spenderar dina pengar, gör dig uppmärksam på utgiftsposter som du kan leva utan. Till exempel outnyttjade prenumerationer och abonnemang, menar Menard. Något som är extra viktigt att tänka på runt högtider, då de flesta människor gör impulsiva köp.
Även om allt inte kan förändras över en natt, tror Elliot att den höga inflationen kommer att börja avta. Med det sagt rekommenderar han alla att förbereda sig.
“Även om en ökad inflation kan vara tillfällig, kan det vara bäst att hoppas på det bästa, men förbered din ekonomi ifall vi ser uthållig inflation på längre sikt.”
Läs även: Inflation kan ge dyrare bolån
Redaktionschef på Dagens PS som bland annat bevakar världen, företag och privatekonomi.
Redaktionschef på Dagens PS som bland annat bevakar världen, företag och privatekonomi.
Dagens PS är en del av RLVNC (Relevance Communication Nordic AB) – Noterat på Nordic SME sedan 2017. RLVNC är ett svenskt newstech-bolag som, med hjälp av en datadriven teknikplattform, erbjuder kostnadsfria och kvalitativa nyheter, främst inom ekonomi, näringsliv och börs.