Fem lite oväntade nationer pekas ut som vinnare på den frostiga relationen mellan USA och Kina.
Fem länder vinnare på USA-Kina-gnisslet
Mest läst i kategorin
Den omstöpta leveranskedjan i spåren av spänningarna mellan USA och Kina gör enligt en kartläggning Vietnam, Polen, Mexiko, Marocko och Indonesien till vinnare.
Dessa länder kan dra fördelar och bedöms vara viktiga länkar i en alltmer fragmenterad värld med rivaliserande block, enligt den handels- och investeringsanalys som Bloomberg Economics och Bloomberg Businessweek tagit fram.
“Som grupp registrerade dessa länder 4 biljoner dollar i ekonomisk produktion 2022 – mer än Indien och nästan lika mycket som Tyskland eller Japan”, skriver nyhetsbyrån.
Företag lämnar Kina för Vietnam
De fem länderna kan dra nytta av det geografiska läget, som håller världshandeln i gång och gör att nämnda länder svarar för 4 procent av den globala bruttonationalsprodukten, som i och för sig kan tyckas vara en blygsam siffra.
Men sedan 2017 har gruppen länder även lockat till sig drygt 10 procent, eller 550 miljarder dollar, av alla så kallade greenfield-investeringar (se fakta under artikel), framgår det.
Till saken hör att företag som överger Kina ofta flyttar sin produktion till närliggande länder, exempelvis Vietnam som nu attraherar en rad Apple-leverantörer och där USA ökat sina affärsintressen markant.
Senaste nytt
Globaliseringen inte i graven
Där till har Mexiko blivit en allt viktigare spelare i handeln mellan USA och Kina, enligt analysen.
Även om allt inte beskrivs som bra uppges talet om att globaliseringen är på väg mot sitt slut vara överdriven.
Polen är samtidigt glödhett för den europeiska bilindustrin, och Marocko beskrivs som “en viktig aktör i den globala bilindustrins omvandling”.
Även Indonesien tar mer plats som leveranskedja för elfordon och uppvaktar USA och Kina på området.
Fakta: Greenfield-investeringar
“Greenfield investering är en form av direktinvestering i utlandet. Utlandsinvesteringen bygger i detta fall på att allt (byggnader, industrier, arbetskraft med mera) byggs upp från grunden. Detta till skillnad från andra former av utlandsinvesteringar då ett företag antingen köper upp ett annat redan existerande företag i utlandet eller går ihop med ett annat företag i utlandet.” (Ekonomifakta)
Läs även: Stort exportras i Kina men importen skräller Dagens PS
Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.
Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.
Senaste nytt
Rätt företagsförsäkring online på ett ögonblick
Lika enkelt att köpa företagsförsäkring som det är att shoppa kläder. Se ditt pris direkt!
Ge årets julgåva till forskningen – så får du vårt hjärta
Ge årets julgåva till Hjärt-Lungfonden, så får du vårt hjärta i form av ett elegant diplom, ett digitalt julkort och en e-postsignatur.