Fem potentiella hot hopar sig mot världsekonomin under det så kallade supervalåret i år efter redan svåra prövningar 2023.
Fem hot mot ekonomin under supervalåret
Mest läst i kategorin
Bloomberg listar de fem hoten mot ekonomins utveckling globalt 2024, där Internationella valutafonden (IMF) förutspått att tillväxten i år blir 2,9 procent, något lägre än i fjol.
2023 har kantats av stor geopolitisk oro med fortsatt krig i Ukraina vid sidan av konflikten som tog fart i Gaza med Israels svar på terrorgruppen Hamas attack och gisslantagning av civila israeler i början av oktober.
Fastighetskriserna långtifrån över
Där till har världen skakat och gungar fortfarande rejält av fastighetskriser i såväl Kina som Europa, och inte minst Sverige.
Kina och USA har visserligen avhandlat ett toppmöte, men fortfarande gnisslar relationerna betänkligt mellan de båda supermakterna vilket direkt påverkar världsekonomin och företagens investeringar och leveranskedjor.
Utöver det har skyhög inflation, som nu sjunker tillbaka, gäckat ekonomin som kännetecknats av “den mest aggressiva penningpolitiska åtstramningskampanjen på decennier”, skriver Bloomberg med adress till räntehöjningarna särskilt från den amerikanska centralbanken Federal Reserve.
Här är nyhetsbyråns lista över fem hot mot ekonomin i år:
- Ökad amerikansk arbetslöshet slår mot konsumtionen, det kan i värsta fall utlösa en lågkonjunktur i världens största ekonomi. Största händelsen är dock det amerikanska valet i november där Donald Trump än en gång kandiderar till presidentposten för Republikanerna.
- Kinas ekonomiska avmattning och landets utbredda fastighetsskris med påbörjade lägenhetsbyggen som havererat, vilket i sin tur hotar långivarna, det vill säga den kinesiska banksektorn. Det kan sluta i “katastrof” om den kinesiska staten inte gör en “fullskalig räddningsaktion” med stimulansåtgärder, framgår det.
- Europas haltande ekonomi med Tyskland som största bromsklossen, och där utöver går bilindustrin knackigt, hotad av billiga bilar från Kina. Rysslands fortsatta anfalls- och invasionskrig i Ukraina icke att förglömma, under delar av 2023 brottades Europa även med höga energipriser och en stram penningpolitik. I år är det dessutom val till Europaparlamentet, utöver en rad nationella val som kan få negativa följder på ekonomin.
- Japan, som länge envisats med en lågräntepolitik, väntas överge den ortoxoa strategin, det medför risker, skriver Bloomberg.
- Indiens extremt höga arbetslöshet, den låg på över 10 procent i oktober, utmålas som ett annat hot mot världsekonomin.
“Ekonomer på HSBC Holdings Plc säger att även om den ekonomiska tillväxten kan accelerera till 7,5 procent per år under det kommande decenniet, kommer endast cirka 45 miljoner av de 70 miljoner jobb som behövs för att matcha Indiens växande befolkning att skapas, vilket lämnar 25 miljoner människor på efterkälken”, skriver nyhetsbyrån. Där till hålls troligen parlamentsval i folkrika Indien till våren vilket också kan få negativa effekter på den globala ekonomin.
Det ska sägas att Indiens tillväxt väntas bli världsledande i år, dock inte friktionsfritt.
När det gäller supervalåret 2024 håller länder med hälften av världens befolkning val i år. Det är historiskt och hur det kommer slå mot den globala ekonomin återstår att se, men inte minst råvarumarknaden är känslig för vad som händer politiskt i vår omvärld.
Utbildad journalist med 35 år i yrket och med erfarenhet från kvällspress, lokaltidningar, den kristna tidningen Dagen och Sveriges Radio. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS. Har tidigare varit kriminalreporter, allmänreporter, nyhetschef på dåvarande Miljöaktuellt och chefredaktör för en branschtidning.
Utbildad journalist med 35 år i yrket och med erfarenhet från kvällspress, lokaltidningar, den kristna tidningen Dagen och Sveriges Radio. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS. Har tidigare varit kriminalreporter, allmänreporter, nyhetschef på dåvarande Miljöaktuellt och chefredaktör för en branschtidning.
Dagens PS är en del av RLVNC (Relevance Communication Nordic AB) – Noterat på Nordic SME sedan 2017. RLVNC är ett svenskt newstech-bolag som, med hjälp av en datadriven teknikplattform, erbjuder kostnadsfria och kvalitativa nyheter, främst inom ekonomi, näringsliv och börs.