Dagens PS

Fem hot mot ett gott nytt år 2023

hot 2023
Gott nytt år 2023 – eller? (Foto: Unsplash)
Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren
Uppdaterad: 28 dec. 2022Publicerad: 28 dec. 2022

Covid, inflation, Ukraina, Kina och fallande tillväxt. Fem scenarier som hotar utsikterna på världsmarknaden inför 2023.

ANNONS

Mest läst i kategorin

En ihållande hög inflation och en stor osäkerhet kring hur Covid-situationen kommer att utveckla sig.

Två allvarliga hot mot ekonomi och samhälle inför 2023 – men inte de enda när Bloomberg målar upp en spaning inför det kommande året.

Optimister tror att centralbanker ska svänga mot räntesänkningar, att Kina kommer ur sin Covid-isolering och att kriget i Ukraina tar slut.

Andra är, konstaterar Bloomberg, inte beredda att ta något för givet inför 2023 utan ser istället fem stora hot.

Inflationen

“Obligationsmarknaden förväntar sig att inflationen kommer att vända nedåt inom tolv månader”, säger Matthew McLennan på First Eagle Investment Management.

Det kan vara ett stort misstag, menar han.

“Det finns en verklig risk att lönetillväxt och tryck på utbudssidan som förhöjda energikostnader fortsätter att driva på konsumentprisvinster”, konstaterar McLennan.

Istället kan vi få en flödeseffekt i att aktier och obligationer fortsätter falla, att dollarn tappar i styrka och att tillväxtmarknader hålls tillbaka. Till det kommer, påpekar han, högre lånekostnader som utlöser lågkonjunkturen.

Kina
Marcella Chow, global marknadsstrateg hos JP Morgan Chase, varnar för risken kring hur Covid utvecklas. Uppgången i kinesiska aktier är fortfarande bräcklig och om den bryts minskar efterfrågan även på råvarumarknaderna, särskilt för industriella metaller och järnmalm.

Ukraina
“Om kriget förvärras och Nato blir mer direkt involverat i fientligheter och sanktionerna skärps, skulle det vara ganska negativt”, säger John Vail, chefsstrateg för globala marknader hos Nikko Asset Management.

ANNONS

Sekundära sanktioner mot ryska handelspartners som Indien och Kina skulle förstärka effekten av nuvarande restriktioner i ett kritiskt läge för den globala ekonomin, menar Vail.

“Det skulle ge en stor utbudschock för världen när det gäller mat, energi och andra föremål som gödningsmedel, vissa metaller och kemikalier”, menar Vail.

Ett ännu mer alarmerande scenario vore användandet av ett taktiskt kärnvapen från Rysslands sida – ett hot som verkar avlägset men inom möjligheterna.

Tillväxtmarknaderna
Många investerare ser en dollar som minskar i värde 2023 och energikostnaderna sjunker – två faktorer som skulle minska trycket på tillväxtmarknaderna.

“Vi kan mycket väl gå igenom ytterligare ett år där tillväxtmarknaderna får kämpa”, säger Shane Oliver, chef för investeringsstrategi och ekonomi hos AMP Services Ltd.

Situationen skulle kunna bli särskilt akut för regeringar i tillväxtmarknader som skulle kunna komma att bära en ännu tyngre skuldbörda om dollarn går åt ”fel” håll.

Covid-repris
En mer smittsam eller dödliga variant av Covid-19 eller om de nuvarande varianterna dröjer sig kvar längre – båda sakerna skulle kunna börja störa försörjningskedjorna igen och skapa inflation och en inbromsande ekonomisk aktivitet.

“Vi tror att den makroekonomiska tillväxten skulle märkas mest i större ekonomier och de som är mer beroende av handel”, säger JP Morgans Chow.

Läs även: Kort återhämtning på börsen: Rysare väntar 2023

ANNONS
Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren

Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.

Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren

Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.

ANNONS
Jämför courtage

Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.

Jämför här
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
Spela klippet

Skärpta straff för olaglig finansiell verksamhet 

Nu ska finansbrott likställas med organiserad brottslighet. Det anser Ekobrottsmyndigheten, som kräver hårdare straff för brott på finansmarknaden. Se mer i videon ovan. Rikard Jermsten är nytillträdd generaldirektör och chef för Ekobrottsmyndigheten. Han anser att finansbrott är lika allvarliga som organiserad brottslighet. Därför behövs hårdare straff. MISSA INTE: Thedéens skarpa varning: Värre läge än 2020 […]