Dagens PS

Felicia Schön: "Ljuset syns på håll – vi är inte helt där än"

Felicia Schön
Felicia Schön, privatekonom på Avanza. (Foto: Avanza)
Daniel Jacobs
Daniel Jacobs
Uppdaterad: 27 sep. 2024Publicerad: 27 sep. 2024

En ljusning i ekonomin kan ses i horisonten – men först blir det en skakig höst och vinter, analyserar veckans börsprofil Felicia Schön, privatekonom på Avanza.

ANNONS

Mest läst i kategorin

Veckans börsprofil är en artikelserie som publiceras varje fredag där Dagens PS ställer fem snabba frågor till en aktuell person inom börs och finans

Namn: Felicia Schön.

ANNONS

Titel: Privatekonom på den digitala sparplattformen Avanza.

Bakgrund: Började i Avanzas Corporate Finance-team för drygt 3 år sedan och jobbade då främst med distrubutionsuppdrag till retailkunder. Privatekonom sedan knappt 2 år tillbaka. Innan Avanza varit ett par 2-3 år på KPMG som Audit Associate och drygt 4 år på storbank under studietiden. Studerat på Uppsala Universitet och Copenhagen Business School. 

Aktuell: Som Privatekonom på Avanza med särskilt fokus på privatekonomiska frågor, fondinvesteringar och makroekonomi. Driver även Avanzapodden (bland Sveriges absolut största ekonomipoddar) tillsammans med Philip Scholtzé. Under hösten nystartar även Avanzas koncept Invest like a girl. Dessutom aktiv på såväl Instagram som Tiktok för att göra ekonomi tillgängligt och roligt för tusentals följare. 

1. På makrofronten så har centralbankerna börjat sänka räntan. Men det kan kännas lite abstrakt, hur ska läsarna tänka sin egen ekonomi och räntesänkningarna?  

“Generellt kan man tänka att ljuset nu kan ses i horisonten. Vi befinner oss nära botten på lågkonjunkturen och inom en relativt kort period kan vi vänta oss att det vänder uppåt. Men notera nära botten och att ljuset syns på håll – vi är inte helt där än. Tyvärr finns det släpande effekter av räntehöjningarna som kommer bli ordentligt synliga i höst och vinter. Räkna med att det kan kännas tuffare privatekonomiskt innan ljuset bryter igenom. Med det menar jag att jag tror att varsel, konkurser och arbetslösheten inte kommer bli så rolig kommande halvår. Men med fler kommande räntelättnader blir det förhoppningsvis snabbt ljuset som får övertag framåt våren.

På det mer konkreta planet – ta vara på de stora ränteförändringarna som sker nu, framförallt om du har bolån. Var aktiv med att jämföra räntor och förhandla hårt. Ju fler som är villiga att rösta med fötterna desto mer kan räntorna pressas för alla.”

ANNONS

Senaste nytt

2. Både augusti och september började med ett ras på börsen följt av en upphämtning resten av månaden. Finns det skäl att vara nervös nu när oktober börjar? 

ANNONS

“Nej, det tycker jag inte eftersom jag hoppas att de som är på börsen är långsiktiga i sin strategi. Däremot, om man vet med sig att man påverkas negativt av röda siffror på dagsbasis så kanske det är bra med en paus från Avanzaappen i höst. Med det sagt tror jag inte på att vi kommer se något allvarligt börsras, men däremot tror jag det kan bli slagigt och nervöst – särskilt under tredje kvartalets rapportperiod där vi ju redan sett en lång rad med vinstvarningar. Givet att vi fortfarande har en obefogat hög räntenivå tror jag inte det är det sista vi kommer få se sett till rapportbesvikelser.”

3. Presidentvalet i USA närmar sig med stormsteg, och många bedömare pratar om geopolitik som en stor riskfaktor för börsen. Bör den aktieintresserade läsa nyheterna extra mycket just nu? 

“Som aktieinvesterare tycker jag alltid man bör sträva efter att hålla sig välinformerad, men i det också att ofta påminna sig själv om sin investeringsstrategi. Särskilt att inte lägga för mycket vikt vid varje småhändelse utan försöka zooma ut och se helhetsbilden. Politik kan störa börsen kortsiktigt men den verkligt intressanta frågan är de långsiktiga effekterna. Kommer den ena eller den andra kandidaten sänka börsen långsiktigt? Sannolikt inte. Kan det påverka ett enskilt bolag med politiska reformer? Ja, det är möjligt. Så som alltid, se till att vara väldiversifierad.”

4. Några särskilt intressanta trender du ser i er data på Avanza om hur användarna agerar på marknaderna?

“Jag gräver främst ner mig i Avanzas kunders fondhandel, vilket jag anser ger en väldigt bra bild av rådande trender. Den får verkligen oförtjänt lite uppmärksamhet. Det vi egentligen sett hela året är att kunderna “tar hem” sina investeringar mer till Sverige. Under hela förra året och fram till i våras så var det just globalfonder, Nordamerikafonder och teknikfonder som stod för 70-90 procent av fondhandeln varje månad. Nu minskar den globala majoriteten och istället är det Sverige och branschfonder som ökar i popularitet, särskilt småbolagsfonder, fastighetsfonder och så långa- och korta räntefonder. Jag tycker det tyder på en tydlig signal om att man är mer positivt inställd till svensk utveckling framöver, men sannolikt också att man är lite rädd för en amerikansk techbubbla.”

5. Vad har du själv för börsstrategi och hur tänker du kring egna investeringar? 

“Jag lever mycket som jag lär och vill också kalla mig själv relativt rationell i mina investeringar som baserar beslut mer på fakta än på känsla. Jag blir inte nämnvärt stressad över röda siffror utan tvärtom kan jag bli stressad i bullmarknader när det känns uppblåst. 

Jag har en kombination av en egenkomponerad aktie- och fondportfölj där fondportföljen består av en stabil bas av ett par indexfonder spetsat med aktiva branschfonder som jag byter ut med några års mellanrum. Aktieportföljen består främst av stabila lönsamma pjäser men även här spetsar jag med “jokrar” som jag kallar det, alltså bolag med högre risk där jag tror på den bakomliggande trenden, men där det fortfarande är upp till bolaget att bevisa sig. Mitt mål är att ha en stabil och hållbar avkastning och jag springer väldigt sällan på heta och aktuella case. Bolag som hypas upp i sociala medier gör mer att jag får avsmak än mersmak. 

Därtill har jag en betydande del av mitt kapital investerat i vår nyinköpta lägenhet som jag hoppas blir en lika bra investering som boende. Man kan säga att det gjordes ett gediget (hobby)värderingsjobb i lägenhetsjakten (haha).”

ANNONS

Läs även: Investmentbolaget redo att casha in på sina vinnare (Dagens PS)

Läs även: Därför hyllar chefsförvaltaren Riksbankens Erik Thedéen (Dagens PS)

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Daniel Jacobs
Daniel Jacobs

Journalist som nu har fokus på börs och finans, med extra förkärlek för makroekonomi, geopolitik och råvaror.

Daniel Jacobs
Daniel Jacobs

Journalist som nu har fokus på börs och finans, med extra förkärlek för makroekonomi, geopolitik och råvaror.

ANNONS
Läs mer om newstechbolaget RLVNC

Dagens PS är en del av RLVNC (Relevance Communication Nordic AB)
– Noterat på Nordic SME sedan 2017. RLVNC är ett svenskt newstech-bolag som, med hjälp av en datadriven teknikplattform, erbjuder kostnadsfria och kvalitativa nyheter, främst inom ekonomi, näringsliv och börs.

Läs mer här
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS