Dagens PS

Hotet: Fastighetssmällen i finanskrisen bleknar

finanskrisen
Morgan Stanley tror att en fastighetskrasch nu kan bli värre än under finanskrisen 2008. (Foto: TT)
Ola Söderlund
Ola Söderlund
Uppdaterad: 27 juni 2023Publicerad: 27 juni 2023

En krasch hägrar för kommersiella fastigheter och den blir värre än under finanskrisen, varnar bankjätten Morgan Stanley.

ANNONS

Mest läst i kategorin

Spela klippet
Fastigheter

Fastighetsexperten: ”Vi kommer se stigande priser på fastighetsmarknaden"

08 nov. 2024

Med stigande vakansgrader för kontorsfastigheter, fallande fastighetsvärden och dyra lån som ska betalas ser det nattsvart ut för sektorn, enligt Lisa Shalett, investeringschef för Morgan Stanley Wealth Management.

Där till drabbar tuffare lånevillkor fastighetsjättarna framöver.

När bolagen inom de närmaste 24 månaderna ska omförhandla sina lån väntas det höga räntetrycket ha accelererat ännu mer.

Mot bakgrund av det här scenariot räknar Lisa Shalett och hennes analytikerkollegor på Morgan Stanley med ett prisras på 40 procent för kommersiella fastigheter, vilket är ett värre scenario “än under den stora finanskrisen”, skriver bankjättens team, berättar den amerikanska tidskriften Fortune.

Applicerbart på svenska fastighetskrisen

Nu handlar detta om USA men mycket smärta är att vänta även för den svenska fastighetssektorn, som beskrivits som en “tickande bomb” och utpekats för att vara den mest utsatta i Europa.

Jämfört med övriga Norden har bedömare dragit slutsatsen att svensk fastighetsmarknad är mer sårbar.

“Fallande fastighetsvärden kan utlösa en dominoeffekt”, har Anders Kvist, senior rådgivare på Finansinspektion, tidigare varnat i en intervju med Bloomberg som Dagens PS då uppmärksammade.

Läs mer här: Analys: Svenska fastighetsbolag tickande bomb i Europa

ANNONS

Till saken hör att svenska banker är hårt exponerade mot sektorn, som tampas med en hög skuldsättning.

Samhällsbyggnadsbolaget AB i Norden, SBB, är det fastighetsbolag som fått mest uppmärksamhet i svensk affärspress. Förutom kursslakt har bolaget – bland mycket annat – bytt vd, tvingats skjuta upp utdelningar till aktieägarna, fått skräpstatusbetyg och fått sälja av stora delar av sitt fastighetsbestånd.

Det senaste i följetongen är att SBB kan komma att avyttra sina utbildningsfastigheter (51 procent) till en kanadensisk kapitalförvaltare.

Läs mer här: Skuldtyngda SBB på väg att sälja nyckelfastigheter

Åter till USA där det är tomma kontorsytor som enligt samstämmiga experter oroar mest i den kommersiella fastighetsbranschen.

I en rapport av Kiran Raichura, Capital Economics biträdande chefsekonom, som Fortune rapporterar om, är prognosen att 35 procent av fsstighetsbolagens kontorsvärden går upp i rök till slutet av 2025, och dessa värden kommer heller inte att återhäntas de kommande 15 åren efter det, det vill säga till 2040, framgår det.

ANNONS

Senaste nytt

BofA menar att situationen är hanterbar

PwC mer hoppfulla kring de kommersiella fastigheternas framtid och hävdar att de “inte befinner sig i kris”.

PwC kan inte bortse från de dramatiska tappen i transaktionsvolymerna i sektorn – det visar revisions- och konsultjättens halvårsrapport – men förväntan är att bolagen återhämtar sig när det gäller uthyrning och affärer.

ANNONS

Även Bank of America tror att den kommersiella fastighetssektorn reser sig och menar att utmaningarna som fastighetsbolagen står inför är “hanterbara”, skriver Fortune.

Affärstidskriften berättar vidare att den schweiziska bankjätten UBS inte ser det som sannolikt att fastighetsbolagens skuldproblematik blir en repris eller ännu värre än under likviditetskrisen 2008.

Däremot tror UBS att situationen kan försämras mer än vad det redan är för kommersiella fastigheter, vilket kan spilla över på och pressa ner bankaktier.

Slutligen tror Goldman Sachs, enligt Fortune, att en refinansiering för fastighetssektorn kan bli smärtsam. Investmentbanken ser också en risk för att kontorsfastigheter blir föremål för en “funktionell föråldring” i kölvattnet av det prekära läget.

Läs även: Global kris i fastighetsbranschen: “Tickande bomb”

Läs mer: “Domedags-loop”: Fastighetssektorn kan “implodera”

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Ola Söderlund
Ola Söderlund

Utbildad journalist med 35 år i yrket och med erfarenhet från kvällspress, lokaltidningar, den kristna tidningen Dagen och Sveriges Radio. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS. Har tidigare varit kriminalreporter, allmänreporter, nyhetschef på dåvarande Miljöaktuellt och chefredaktör för en branschtidning.

Ola Söderlund
Ola Söderlund

Utbildad journalist med 35 år i yrket och med erfarenhet från kvällspress, lokaltidningar, den kristna tidningen Dagen och Sveriges Radio. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS. Har tidigare varit kriminalreporter, allmänreporter, nyhetschef på dåvarande Miljöaktuellt och chefredaktör för en branschtidning.

ANNONS
Jämför courtage

Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.

Jämför här
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
Spela klippet

Skärpta straff för olaglig finansiell verksamhet 

Nu ska finansbrott likställas med organiserad brottslighet. Det anser Ekobrottsmyndigheten, som kräver hårdare straff för brott på finansmarknaden. Se mer i videon ovan. Rikard Jermsten är nytillträdd generaldirektör och chef för Ekobrottsmyndigheten. Han anser att finansbrott är lika allvarliga som organiserad brottslighet. Därför behövs hårdare straff. MISSA INTE: Thedéens skarpa varning: Värre läge än 2020 […]