Nästan ett decennium efter att bygget stoppades väntas arbetet på kinesiska Goldin Finance 117 Tower i Tianjin återupptas.
Världens högsta övergivna skyskrapa – nu byggs den klart


Mest läst i kategorin
Goldin Finance 117 är 597 meter hög och har 117 våningar. Tornet påbörjades 2008 och var tänkt att bli Kinas högsta skyskrapa, med kontor och ett femstjärnigt hotell.
Men efter den kinesiska börskraschen 2015 drabbades fastighetsutvecklaren Goldin Properties av ekonomiska problem, och bygget frystes.
Nu rapporterar kinesiska statliga medier att byggarbetet ska återupptas, med planerad färdigställning till 2027. Ett nytt bygglov har utfärdats med ett kontraktsvärde på motsvarande 78 miljoner dollar.
Staten vill inge marknadsförtroende
Enligt Qiao Shitong, professor i fastighetsrätt vid Duke University, är återupptagandet en signal från kinesiska staten.
“Regeringen vill stabilisera fastighetsmarknaden”, säger han till CNN, och menar att det handlar mer om att återvinna förtroende än om att byggprojektet i sig är lönsamt.
Under samma vecka meddelades det även att bygget av Chengdu Greenland Tower – ett annat höghusprojekt som stått still – också återupptas.
Läs även: Skyskrapa rasade av skalv i Thailand – svenskar mitt i paniken. Dagens PS
Senaste nytt
Gamla lyxplaner men osäker framtid
Tornet i Tianjin har länge kallats ett “vanity project”. Ursprungligen skulle skyskrapan innehålla lyxhotell, kontor, en observationsplattform och en simbassäng på toppen. Det är fortfarande oklart om de planerna ligger fast.
Goldin Finance 117 var dessutom del av ett större projekt där villor, kontorshus, ett kongresscenter, nöjesanläggningar och en poloklubb skulle byggas i samma område. Den nya byggplanen nämner flera “kommersiella korridorer”, men huruvida man återupptar byggandet av tidigare nämnda byggnader är fortfarande oklart.
Skyskrapor blir statussymboler
Kina dominerar fortfarande världens skyskrapebyggande. Enligt statistik från Council on Tall Buildings and Urban Habitat byggdes 91 av världens 133 nya höghus (över 200 meter) i Kina under förra året.
Men experter är skeptiska till de ekonomiska utsikterna. Med svag kontorsuthyrning och trög bostadsförsäljning i landet ifrågasätts nyttan av att färdigställa ett megaprojekt som detta.
“Det är en enorm investering, och jag vet ärligt talat inte vem som kommer att köpa eller hyra det kommersiella utrymmet”, säger Qiao.
Läs också: Rekordhöga bron i Kina – inget för den höjdrädde. Dagens PS

Bevakar i huvudsak privatekonomi och företagande.

Bevakar i huvudsak privatekonomi och företagande.