Nu ska världens största stadsbyggnadsprojekt i trä byggas i Sickla, strax utanför Stockholm. De första husen väntas bli klara år 2027.
Stockholm ska få världens största trästad
Fastighetsägaren Atrium Ljungberg har tagit initiativ till Stockholm Wood City. Det nya området ska få 2 000 bostäder, 7 000 kontorsplatser och över 15 000 kvadratmeter butiker och restauranger.
Hållbar arkitektur och svensk innovation
Enligt planen ska bygget påbörjas år 2025 och de första husen vara klara 2027. Stockholm Wood City kommer bli 250 000 kvadratmeter stor, vilket gör projektet till världens största kända stadsbyggnadsprojekt med trästomme.
I den gröna omställningen har fastighetsbranschen en avgörande roll, byggnader står för 40 procent av världens koldioxidutsläpp.
Stockholm Wood City representerar hållbar arkitektur och statsutveckling och kommer visa på svensk innovation när den är som bäst.
Manifesterar vår framtid
“Vi är stolta över att kunna introducera Stockholm Wood City. Det här är inte bara ett viktigt steg för oss som företag, utan en historisk milstolpe för svensk innovationsförmåga”, säger Atrium Ljungbergs vd Annica Ånäs i ett pressmeddelande.
“Stockholm Wood City manifesterar vår framtid. Från hyresgästerna finns en stark efterfrågan på nytänkande hållbara lösningar som vi möter med det här projektet”, fortsätter hon i pressmeddelandet.
Konventioner och föreställningar bromsar
Internationellt diskuteras träbyggande ofta men de träbyggnationer som förverkligats har ofta varit enskilda byggnader eller kvarter.
Utvecklingen har bromsats av gamla konventioner och föreställningar, men det finns många fördelar med träbyggnader.
Bra för miljön och för hälsan
De är bra för miljön såväl som för människors hälsa och välmående, flera studier visar att träbyggnader ger bättre luftkvalitet, minskar stress och ökar produktiviteten.
Dessutom lagrar de koldioxid under hela den tid de används. Projektet Stockholm Wood City innebär dock flera miljövinster, utöver själva träbyggandet.
Fler kontor ger mindre pendling
De många kontorsplatserna som planeras är ett sätt att möta underskottet på arbetsplatser söder om Stockholms innerstad, vilket kommer korta ned många människors pendlingstider.
Med hjälp av egenproducerad, lagrad och delad energi ska projektets klimatpåverkan minimeras och man ska satsa på resurseffektiva byggmetoder och cirkulära materialflöden.
Vill du läsa de senaste nyheterna om ekonomi, samhällsbyggnad och teknik? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.
Läs mer: Människor trivs i flerbostadshus byggda av trä
Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.
Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.