Dagens PS

Slut på festen på Europas fastighetsmarknad

Effekterna av kriget i Ukraina gör att Europas långa fastighetsboom är hotad, exempelvis har, enligt uppskattning, kontorsförsäljningar i London för sammanlagt nästan 75 miljarder kronor, ställts in
Effekterna av kriget i Ukraina gör att Europas långa fastighetsboom är hotad, exempelvis har, enligt uppskattning, kontorsförsäljningar i London för sammanlagt nästan 75 miljarder kronor, ställts in. (Foto: TT)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 04 okt. 2022Publicerad: 04 okt. 2022

Rysslands invasion av Ukraina som lett till stigande räntor och ökande priser har gjort att Europas tio år långa fastighetsboom nu hotas.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Den stigande inflationen har gjort att centralbanker satt igång de mest aggressiva monetära åtstramningarna på länge. Det hotar grunden för Europas lukrativa fastighetsmarknad och med en hotande finansieringsklyfta kan fastighetsägare bli fattiga säljare, det skriver Bloomberg.

Stoxx 600 Real Estate Index har fallit över 40 procent i år. En stor del av alla fastighetsaffärer sker privat, varför det har tagit tid att se den verkliga effekten av slutet på fastighetsboomen.

Många vill inte ens testa marknaden

Innan Rysslands krig i Ukraina startade var Deutsche Banks nya huvudkontor i London eftertraktat och drog till sig anbud på cirka 1 miljard brittiska pund, nästan 12,5 miljarder kronor, försäljningen har nu äntligen avslutats och Land Securities Group, som utvecklat den 16 våningar höga byggnaden, accepterade ett cirka 15 procent lägre pris. 

Affären markerar den smärta som Europas, en gång så heta fastighetsmarknad, nu möter då många säljare inte ens väljer att testa marknaden. Planerade försäljningar har ställts in, exempelvis den av Bank of Americas huvudkontor bredvid St Paul’s Cathedral i London.

Svårt att bedöma effekten på marknaden

Det här gör att det finns få erbjudanden att titta på för att bedöma verkligheten på den nya marknaden. Enligt mäklaren CBRE Groups uppskattning har kontorsförsäljningar i London för sammanlagt cirka 6 miljarder pund, nästan 75 miljarder kronor, ställts in.

“För närvarande har vi en dansgolvs-situation, med köpare och säljare på vardera sidan och ingen som vill hamna i mitten och dansa”, säger Ian Rickwood, grundare av riskkapitalbolaget för fastigheter, Henley Investment Management, till Bloomberg.

Kan leda till tvångsförsäljningar av fastigheter

ANNONS

För företag som vill refinansiera har lånekostnaderna skjutit i höjden och för vissa är skuldmarknaderna i praktiken stängda, dessutom finns det kanske inte tillräckligt med pengar för att betala tillbaka alla lån som förfaller.

Hans Vrensen, chef för forskning och strategi på AEW Capital Management LP, beräknar att på lån säkrade mot brittiska, tyska och franska fastigheter finns under de kommande tre åren ett potentiellt refinansieringsgap på 24 miljarder euro, nästan 260 miljarder kronor.

“Allt detta kommer oundvikligen att leda till tvångsförsäljningar bland ägare av kommersiella fastigheter och bostadsfastigheter”, säger Nicole Lux, senior forskare vid Bayes Business School, till Bloomberg.

Intresserad av ekonomi, samhällsbyggnad och teknik? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs mer: Därför väntar Roger Akelius med att köpa fastighetsaktier

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS