Dagens PS

Sjudubbel avgiftshöjning på bostadsrätt efter nyår: "Går under"

Avgift bostadsrätt ränta
Föreningen sjudubblar avgiftshöjningen från 10 till 70 procent för bostadsrätterna efter nyår. Bilden är en genrebild. Foto: Bilbo Göransson
Bilbo Göransson
Bilbo Göransson
Uppdaterad: 08 dec. 2022Publicerad: 05 dec. 2022

De stigande räntorna innebär rekordhöjda avgifter från och med årsskiftet för många svenskar som har bostadsrätt. Och ju nyare förening, desto saftigare blir avgiften. Avgifterna stiger med 10-20 procent i snitt. Och en förening inom HSB verkar få en betydligt saftigare höjning.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Spela klippet
PS Studio

Bostadsmarknad och framtiden för köpare – enligt analytikern

12 dec. 2024

MISSA INTE: Svenska kyrkans pensionsfond utreds av Finansinspektionen efter fastighetsaffär

De boende i en tre år gammal bostadsrätt fick sig en rejäl kalldusch i dagarna. De hade redan fått meddelande om att de skulle få 10 procents höjning på avgiften. Men i veckan fick de ett brev i brevlådan från sin styrelse, som beslutat att sjudubbla avgiftshöjningen för nästa år till 70 procent.

Anledningen var de stigande priserna på el, vatten och andra utgifter samt räntorna på föreningens dyra lån. Så här stod det:

Sjudubblad höjning för bostadsrätt

Kristillägg. Vi påverkas mycket hårt av en omvärld i gungning. Nuvarande avgiftsnivå räcker inte på långa vägar. Det är nödvändigt med ett kraftigt kristillägg för att förhindra konkurs. Nuvarande avgift behöver höjas med 70 procent. Denna avgift ersätter tidigare beslut om höjning på 10 procent.

Citatet har lagts upp av en upprörd användare på ett nätforumet Reddit. Dagens PS har inte fått tag på användaren för att fråga vad grundavgiften är i nuläget. Men för ett hushåll med en avgift på 3 500 kronor skulle höjningen innebära nära på en fördubbling av avgiften med 2450 kronor, till 5 950 kronor. Och hen är inte ensam.

ANNONS

Senaste nytt

Spela klippet
PS Partner

Relevance Communication: Starkare journalistik tillsammans

21 dec. 2024

10 till 20 procent i snitt

Bostadsrätt dyrare avgift

Användaren på nätforumet är orolig för sin avgiftshöjning. Foto: Privat

I Sverige finns 28 000 bostadsrättsföreningar som i snitt höjer sina avgifter med mellan tio och tjugo procent. Och nya föreningar, med hög belåningsgrad, riskerar att få det betydligt dyrare i och med boräntorna nu skrivs upp.

ANNONS

Låst avgift räddningen

Andra är betydligt lyckligare lottade. En användare svarar på inlägget ovan:

“Jag är glad att vi band föreningens lån i slutet av 2020 på 1.16% 10 år framöver i vår ombildningsförening när jag satt i styrelsen. Det där hade vi gått under av.”

Höjd ränta och ökade driftskostnader slår mot landets bostadsrätter. Nästa år beräknas avgiften öka med i genomsnitt 10–20 procent. Särskilt drabbade är nybildade föreningar som ofta är högt belånade.

“Man måste höja”

“Styrelser måste våga ta beslut om en avgiftshöjning”, säger Markus Pålsson, affärsområdeschef på Sveriges Bostadsrättscentrum, SBC till Dagens Nyheter.

SBC:s över 4000 bostadsrättsföreningar tvingas höja avgifterna med i snitt 20 procent, skriver tidningen. För en lägenhet vars månadsavgift är 3500 kronor skulle det motsvara en höjning på 700 kronor.

Nyare föreningar = större lån

De flesta avgifterna har legat still i 5-10 år och de föreningar som funnits länge och därmed inte har särskilt höga lån behöver inte så stora justeringar. Men de nyare föreningarna har ofta dyra lån kvar och då blir höjningarna större.

ANNONS

Bostadsrättsföreningens lån är utöver de lån som de enskilda hushållen har för att köpa bostadsrätten. Det gör att nya bostadsrättsägare, som ofta har större bostadslån, drabbas dubbelt av avgiftshöjningen: först av bolånet och sedan av föreningens gemensamma lån.

Läs mer om bostadsrätt:

20 procent av lönen går till bostad

Byggkrasch – då sjunker priserna på bostadsrätter

Stora Stockholmslägenheter fortsatt dyra

Fortsatt renoveringsvilja trots lågkonjuktur

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Bilbo Göransson
Bilbo Göransson

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat privatekonomi.

Bilbo Göransson
Bilbo Göransson

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat privatekonomi.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
Så använder kriminella kryptovalutor
Spela klippet

Så används kryptovalutor av kriminella

Intresset för kryptovalutor har skjutit i höjden i takt med att bitcoin och andra digitala tillgångar når nya rekord. Samtidigt växer oron för att tekniken utnyttjas för olagliga syften, såsom penningtvätt. Advokat Niklas Sinander, expert på området, berättar om utmaningarna och de åtgärder som vidtas för att stävja missbruk. Attraktiv för kriminella – Kryptotillgångar har […]