Över 70 procent av börsvärdet har gått upp i rök i år för Ilija Batljans SBB i takt med ökad kreditoro i fastighetssektorn, enligt Dagens Industri.
SBB:s Ilija Batljan största strykpojken i kreditoron
SBB är långtifrån ensamt om att straffas på aktiemarknaden i dag.
Miljardsmällarna står som spön i backen för fastighetskungarna som tidigare hade en skön börsfest.
Nu har vinden vänt och Dagens Industri berättar att det blivit extremt dyrt för fastighetsbolag att låna pengar.
Marken gungar under fastighetssektorn på bred front
Marknaden för företagsobligationer skakar, finansieringskostnaderna för fastighetsbolagen skenar och detta leder till växande misstro och tunga kursfall i fastighetsbolagens aktier.
Det som präglar marknaden nu är en stigande oro för kreditrisken i branschen.
“Men vi är inte riktigt där vi var under första kvartalet av 2020”, säger Maria Ljungqvist, ränteförvaltare på Aktie-Ansvar till Di.
Dock konstaterar hon att det varit “en tuff vinter och vår på kreditmarknaden”.
Obligationskostnaden har sjufaldigas
I tidningen berättar Fredrik Carlsson, en Göteborgsbaserad förvaltare som driver fondbolaget Carlsson Norén, att kostnaderna för ett fastighetsbolags obligation sjufaldigas “om en ny obligation ställdes ut i dag”.
Han tillägger att kreditoron inte kan hålla på hur länge som helst i branschen, vilket också spiller över på bankerna som står som långivare till den just nu bräckliga fastighetssektorn.
Dagens PS berättade nyligen med hänvisning till Affärsvärlden om att fem av de mest framträdande fastighetsmiljardärerna i landet torskat totalt 10 miljarder kronor på börsen på mindre än en vecka.
Di skriver nu att Balder som Erik Selin står bakom tappat cirka 50 procent på börsen i år.
Rutger Arnhults Castellum uppges ha rasat med omkring 43 procent och David Mindus Sagax med snudd på 35 procent sedan årets början.
SBB har åkt på hårdast börssmällen
Allra mest har dock SBB – där den tidigare S-politikern Ilija Batljan är grundare och vd – rasat. Över 70 procent av börsvärdet är borta sedan årsskiftet.
“De har nog fått mest stryk av alla grund av hög belåning och låg transparens”, säger Handelsbankens aktieanalytiker Johan Edberg till Di som också berättar att “SBB gjorde ett uppmärksammat drag på obligationsmarknaden under måndagen då bolaget utökade ett obligationslån med 275 miljoner”.
Bolagets räntekostnad på 4,91 procent uppges vara mycket högre än tidigare.
Där utöver tog SBB, enligt Anders Fogel som sköter SBB:s kommunikation, in 225 miljoner med lägre ränta via ett certifikat, en typ av företagsobligation med kortare löptid, berättar han i artikeln.
Kostnaden totalt sett för upplåningen landade enligt bolaget på runt 3,8 procent, framgår det.
Di berättade nyligen att riskpremierna i fastighetsbolagens kreditobligationer skjuter i höjden – med SBB i topp.
Läs även: En tredjedel av börsvärdet i fastighetssektorn borta
Läs också: Nedtryckta SBB hissas – spararna rusar till aktien
Utbildad journalist med 35 år i yrket och med erfarenhet från kvällspress, lokaltidningar, den kristna tidningen Dagen och Sveriges Radio. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS. Har tidigare varit kriminalreporter, allmänreporter, nyhetschef på dåvarande Miljöaktuellt och chefredaktör för en branschtidning.
Utbildad journalist med 35 år i yrket och med erfarenhet från kvällspress, lokaltidningar, den kristna tidningen Dagen och Sveriges Radio. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS. Har tidigare varit kriminalreporter, allmänreporter, nyhetschef på dåvarande Miljöaktuellt och chefredaktör för en branschtidning.
Dagens PS är en del av RLVNC (Relevance Communication Nordic AB) – Noterat på Nordic SME sedan 2017. RLVNC är ett svenskt newstech-bolag som, med hjälp av en datadriven teknikplattform, erbjuder kostnadsfria och kvalitativa nyheter, främst inom ekonomi, näringsliv och börs.