Dagens PS

Så byggde diktatorns dotter ett fastighetsimperium

fastigheter
Brittiska företag ska ha underlättat för Gulnara Karimova att skapa sitt fastighetsimperium (Foto: TT).
Annika Menckel
Annika Menckel
Uppdaterad: 17 mars 2023Publicerad: 17 mars 2023

Gulnara Karimova, dotter till den numera avlidne diktatorn i Uzbekistan köpte fastigheter i London och Hongkong för omkring 2,4 miljarder kronor.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Spela klippet
Fastigheter

Fastighetsexperten: ”Vi kommer se stigande priser på fastighetsmarknaden"

08 nov. 2024

Nu visar en ny rapport att Gulnara Karimova använde brittiska företag för att köpa fastigheter och ett jetplan med medel som erhållits genom mutor och korruption, skriver BBC.

Gulnara Karimova är dotter till Islam Karimov, Uzbekistans före detta diktator (1938–2016).

Revisionsbyråer i London och Brittiska Jungfruöarna som agerade för brittiska företag ska ha varit inblandade i affärerna.

Händelserna väcker nya tvivel om Storbritanniens ansträngningar för att ta itu med illegal rikedom. Brittiska myndigheter har länge anklagats för att inte göra tillräckligt för att förhindra brottslingar från utlandet att använda brittisk egendom för att tvätta pengar.

Rapporten säger att den lätthet med vilken Karimova skaffade egendom i Storbritannien är “oroande”.

Tippad att efterträda sin far

Under en tid tippades Gulnara Karimova efterträda sin far, som styrde Uzbekistan från 1989 fram till sin död 2016. Hon dök upp i popvideor under artistnamnet “Googoosha”, drev ett smyckesföretag och tjänstgjorde som ambassadör i Spanien.

Men 2014 försvann hon från strålkastarnas sken. Det visade sig senare att hon hade häktats på grund av anklagelser om korruption medan hennes far fortfarande var vid makten, och hon fälldes för ekonomisk brottslighet i december 2017.

2019 skickades hon till fängelse för att ha brutit mot villkoren för sin husarrest.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

Fastigheter värda 50 miljarder pund

Åklagarna anklagade henne för att vara en del av en kriminell grupp som kontrollerade tillgångar för mer än 1 miljard dollar i 12 länder, inklusive Storbritannien, Ryssland och Förenade Arabemiraten.

“Karimova-fallet är ett av de största mut- och korruptionsfallen genom tiderna”, säger Tom Mayne, en av forskarna bakom den nya rapporten.

Men Karimova och hennes medarbetare hade redan sålt en del av den egendom som påstås förvärvats med korrupta medel. Freedom For Eurasia, som författat rapporten har undersökt register och lyckats identifiera minst 14 fastigheter som de menar köptes innan Karimova arresterades

Rapporten med titeln “Who Enabled the Uzbek Princess?” publicerades den 14 mars och fokuserar på fem fastigheter köpta i och runt omkring London.

Idag har fastigheterna ett uppskattat värde på 50 miljoner pund, och dessa inkluderar tre lägenheter i exklusiva Belgravia, ett hus i Mayfair och en herrgård med en privat sjö i Surrey. 

Två av lägenheterna i Belgravia såldes 2013 innan Karimova häktades, och 2017 beslagtogs fastigheten i Mayfair, herrgården i Surrey och den tredje våningen i Belgravia av brittiska myndigheter.

Brittiska företag underlättade köp

I rapporten pekar Freedom of Eurasia ut ett antal brittiska företag som de menar ska ha gjort det möjligt för Karimova att spendera vinsterna.

ANNONS

I officiella dokument står Karimovas pojkvän, Rustam Madumarov och några av hennes medarbetare listade som “beneficial owners” (en juridisk term för den person som i slutändan har kontroll ) av flertalet företag baserade i Storbritannien, Gibraltar och Jungfruöarna. Men rapporten menar att de bara var ombud för Karimova, som använde företagen för att tvätta hundratals miljoner dollar.

Tom Mayne anser att den uppenbara lättheten med vilken Karimova lyckades köpa så mycket egendom i Storbritannien är oroande.

“Det tog myndigheterna fram till 2017 att göra något, år efter att andra länder redan hade fryst bankkonton och egendom som tillhörde henne”, tillade han.

Vill du läsa mer nyheter? Så här enkelt tar du del av Dagens PS kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs även: 8-åring äger lyxhus – pengatvätt?

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
Spela klippet

Skärpta straff för olaglig finansiell verksamhet 

Nu ska finansbrott likställas med organiserad brottslighet. Det anser Ekobrottsmyndigheten, som kräver hårdare straff för brott på finansmarknaden. Se mer i videon ovan. Rikard Jermsten är nytillträdd generaldirektör och chef för Ekobrottsmyndigheten. Han anser att finansbrott är lika allvarliga som organiserad brottslighet. Därför behövs hårdare straff. MISSA INTE: Thedéens skarpa varning: Värre läge än 2020 […]