Förra året blev ett rekordår för skogsfastigheter där priserna rusade med i genomsnitt 14 procent över hela landet. Både Skåne och Västernorrland såg dock priser där snittet låg betydligt högre än så.
Rekordår för skogsfastigheter – priserna rusade 2022
Mest läst i kategorin
Förra året rusade priserna på skogsfastigheter och det kan bland annat förklaras med att privatpersoner som Roger Akelius varit med och köpt upp fastigheterna, berättar Di.
”Det spelar roll, faktiskt. Vi har haft som sanning tidigare att den troligaste köparen är en granne. Men med nya aktörer som kommer in kanske det finns en annan sanning också”, säger Paul Nord, affärsområdeschef för skog och lantbruk på värderingskonsulten Svefa.
Priserna på skogsfastigheter rusade
Priserna steg i genomsnitt med 14,3 procent i Sverige i fjol men det fanns regionala skillnader där både Västernorrland och Skåne sticker ut, med drygt 23 respektive 22 procent prisökning.
Kommer hålla i sig
Paul Nord tror vidare att marknaden för skogsfastigheter kommer hålla i sig under 2023.
“Det har fortsatt vara en väldigt stark utveckling under fjärde kvartalet. Det talar för att man flyr många andra ställen att investera i och väljer mer och mer skog. Den trenden kommer nog att fortsätta hålla i sig”.
Så samtidigt som fastighetsmarknaden i övrigt skakar där priserna under förra året rasade så ser det annorlunda ut för skogen som “aldrig haft så stark utveckling som under 2022”.
Läs även: Efter Akelius salva – Castellum pausar utdelning
Läs även: Skogen lockar trots dämpad förväntan
Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien. Lång erfarenhet av resereportage.
Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien. Lång erfarenhet av resereportage.