Skuldtyngda fastighetsbolag bedöms som sårbara och en utmaning för finansiell stabilitet, men det hindrar inte Rutger Arnhult från att lova fortsatt och “evig” utdelning.
Pressad fastighetskung struntar i Riksbankens råd
Mest läst i kategorin
Fastighetsmiljardären Rutger Arnhult är storägare i fastighetsbolaget Corem vars preferensaktie fått rejält med stryk på börsen.
Bara under den senaste månaden har aktien i likhet med övriga aktieslag rasat nära 30 procent, skriver SvD där Arnhult resonerar så här kring börsdramatiken:
“Man hänger väl upp sig på att vi har ytterligare 8,5 miljarder kronor i obligationsförfall. Men vi har en plan för att lösa det genom fastighetsförsäljningar. Och det som behövs 2023 är redan löst.”
Riksbanken: Fastighetsbolagen tuff utmaning
Riksbanken ser fastighetsbolagen – där särskilt Samhällsbyggnadsbolagets SBB:s akuta läge blivit en följetong – som en “utmaning” för det finansiella systemet.
Riksbanken uppmanar de krisande och svårt skuldsatta fastighetsbolagen att upphöra med sina utdelningar till aktieägarna på grund av krisen.
Missa inte: Riksbanken anklagas för fastighetsbubblan
I Corems fall har räntetäckningsgraden fallit till marginella 2,0 i slutet av Q1, framgår det i Svenska Dagbladet.
Riksbankschefen Erik Thedéen anser att fastighetsbolagen bör ge ut nya aktier eller sälja fastigheter för att ta sig ur fällan.
I Riksbankens finansiella stabilitetsrapport analyseras drygt 30 kommersiella fastighetsbolag och den visar att snittkvoten för bolagens intjäning kontra räntekostnader fallit från 4 till 3 på kort tid.
Senaste nytt
Erik Thedéen: Ökade risker mot banker och samhället
Farhågorna är att räntetäckningsgraden sjunker ännu mer, till under 2, inom några år, berättar tidningen.
Om kvoten hamnar under 1 kan företagen inte betala sina räntor.
“Det har ökat riskerna för de här bolagen, ökat riskerna för banksystemet och ökat riskerna för svensk samhällsutveckling”, säger Erik Thedéen om de svenska fastighetsbolagen.
Han ser hot även mot de svenska storbankerna, som lånat ut stora summor till fastighetsbolagen.
Läs vidare: Analys: Svenska fastighetsbolag tickande bomb i Europa
Följden av exponeringen kan bli att storbankerna gör kreditförluster vilket innebär ökade risker för ekonomin i sin helhet.
I Riksbankens stabilitetsrapport uppmanas även bankerna att vara återhållsamma med utdelningar och återköp av aktier.
Pressade aktörer ska inte utgå från att staten griper in
Situationen kräver att storbankerna i Sverige bör sträva efter ”marginaler utöver kapital- och likviditetskraven”, skriver Riksbanken i ett pressmeddelande där man konstaterar att inflation och högre räntor ligger bakom den skakiga situationen på finansmarknaderna.
Enligt Riksbanken måste Sverige nu vara vaksam på det som sker, men det betyder inte att marknadsaktörerna “alltid kan räkna med stödåtgärder”, heter det.
På bankerna är kravet att tvinga krisande fastighetsbolag att vidta åtgärder för att minska de finansiella riskerna, samtidigt som bankerna bör upprätthålla sin kreditgivning till “livskraftiga företag”.
Läs även: Paniken ökar i SBB – kan sälja hela bolaget
Läs mer: Ilija Batljans holdingbolag pausar räntebetalningar
Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.
Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.