En av världens störsts utvecklare av logistikfastigheter, Panattoni, har nu funnits i Sverige i ett år. Bolaget köper mark och bygger utan att invänta en tänkt hyresgäst.
Panattoni vill bygga tio logistikfastigheter per år
Bolaget inledde sin bana i Sverige med ett rekordstort markförvärv på 3,1 miljarder kronor från Kilenkrysset.
Gjorde rekordstort markförvärv
Panattoni har en spekulativ affärsmodell och ambitionen är att varje år bygga cirka tio fastigheter på ungefär 250 000 kvadratmeter.
“Att bygga på spekulation är inte unikt. Men det unika för oss är att vi bygger i väldigt stor skala. Nu tillför vi 180.000 kvadratmeter på ett bräde till marknaden. Det har ingen gjort tidigare. Och vi kommer inte att stanna där, säger vd Fredrik Jagersjö Rosell i ett pressmeddelande.
Ganska okända i Sverige
Panattoni är fortfarande ganska okända i Sverige, bolaget har cirka 1 000 anställda och är Europas största utvecklare av logistik- och industrifastigheter.
”Vår ambition är att varje år bygga omkring tio hus på sammanlagt cirka 250 000 kvadratmeter. Panattoni har kommit till Sverige för att kunderna vill se oss här. Vi märker att säljare av mark gillar idén att vi bygger först och så kommer hyresgästerna därefter. Dessutom skapar vi värde för deras eventuellt ytterligare mark,” säger Fredrik Jagersjö Rosell i pressmeddelandet.
Han berättar att de har nya projekt i pipeline med en samlad volym på cirka 430 000 kvadratmeter. Bolaget räknar med att på sikt generera många arbetstillfällen på flera orter i Sverige.
Första året i Sverige
Under sitt första år i Sverige har bolaget bolaget bland annat etablerat ett huvudkontor i Göteborg och byggstartat en 180 000 kvadratmeter stor lageryta i Mälardalen.
Bolaget har under året ökat från tre till elva anställda i Sverige, fått fem bygglov beviljade och skrivit ett entreprenadavtal på 1,3 miljarder kronor med Ylab.
Intresserad av ekonomi, samhällsbyggnad och teknik? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.
Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.
Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.